De buitenlandse gasten, hun begeleiders en de gidsen.
De buitenlandse gasten, hun begeleiders en de gidsen.

Buitenlands bezoek Carnisse Grienden

Algemeen

ALBRANDSWAARD - In juni kreeg vereniging De Carnisse Grienden het verzoek van de stichting Stedenband Barendrecht-Oost-Europa om in het kader van de jaarlijkse uitwisselingsprogramma's een excursie te organiseren voor internationale jongeren. De stichting heeft een stedenband met de gemeente Louny in Tsjechië. Louny ligt ongeveer zestig kilometer ten noordwesten van Praag aan de rivier Eger.
Op zondagochtend 10 juli meldden zich 28 jongeren uit Frankrijk, Tsjechië en Duitsland in de leeftijd van twaalf tot zestien jaar en hun negen begeleiders op de parkeerplaats van de Carnisse Grienden. Daar werden de jongeren verdeeld in twee groepen en gingen zij onder begeleiding van twee gidsen van vereniging De Carnisse Grienden, Corry van Kooten en Elena Breeman, op struintocht door het natuurgebied waar de vereniging haar naam aan heeft verbonden. In 1972 heeft de actiegroep 'Red de Carnisse Grienden' met succes het opspuiten met vervuild havenslib van het gebied kunnen voorkomen en uit die actiegroep is de huidige vereniging ontstaan.
Onderweg kregen de jongeren uitleg over het ontstaan en het (vroegere) gebruik van de griendencultuur. Ook werd de aandacht gevestigd op de unieke flora en fauna van het gebied en de nabijheid van de Oude Maas die zo'n grote invloed heeft op dit zoetwater getijdengebied. Vooral deze rivier trok de aandacht door het voor de jongeren onbekende en drukke vaarverkeer.
Enthousiast werd er onderweg nog met vergrootglazen naar kleine insecten gekeken of werd geprobeerd met een verrekijker vogels te spotten. Helaas lieten de bevers die in de grienden wonen zich die ochtend niet zien.
Alhoewel de gidsen de Engelse taal machtig zijn, bleek het 'griendenengels' soms toch wat problemen te geven. Maar dit werd prima opgelost door de mensen van de stichting die zich als vertalers opwierpen. Na een (best wel) inspannende wandeling van bijna twee uur werden de twee groepen op de parkeerplaats herenigd en konden de jongeren de door het Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde ter beschikking gestelde rugzakjes, gevuld met hebbedingetjes en versnaperingen, in ontvangst nemen.
Wie meer wil weten over De Carnisse Grienden kan kijken op www.carnissegrienden.nl.

Advertenties uit de krant