De vrijwilligers van de Maatschappelijke Adviesraad zijn verdeeld over verschillende commissies.
De vrijwilligers van de Maatschappelijke Adviesraad zijn verdeeld over verschillende commissies. Foto:

Achter de schermen bij de Maatschappelijke Adviesraad

Algemeen

Door Astrid Potuijt

ALBRANDSWAARD - In 2015 is de Maatschappelijke Adviesraad Albrandswaard (MAA) opgericht. Piet van Verseveld is sinds 2017 voorzitter. ‘’Ik ben 42 jaar leerkracht op De Parel geweest en ben na mijn pensioen direct bij de PCOB terecht gekomen. Ik werd daar na een half jaar voorzitter. Later werd mijn vrijwilligerspakket uitgebreid doordat de MAA vroeg of ik ook bij hen wilde toetreden. Het is een interessante vrijwilligersbaan en het is fijn om betrokken bij deze gemeente te zijn.”

Er zullen niet veel mensen zijn die weten dat Albrandswaard een MAA heeft, laat staan dat ze beseffen hoeveel werk er achter de schermen wordt verzet. Piet legt het ons uit. ‘’De MAA bestaat uit drie werkgroepen. De eerste voor maatschappelijke ondersteuning (WMO), de tweede voor de jeugd (Jeugdwet) en de derde voor werk, inkomen en participatie (WIEP). De beleidsambtenaar schrijft namens de betreffende wethouder een stuk over het onderwerp waar advies voor nodig is en vervolgens buigt de adviesraad zich hierover. Binnen zes weken moet het advies terug zijn en dit wordt meegenomen met de stukken. Het college kan het advies ook naast zich neerleggen, maar het wordt wel heel serieus genomen.”

Ongevraagd advies

De adviesraad buigt zich dus over stukken die op dat moment spelen, maar de leden geven ook ongevraagd advies over onderwerpen die ze zelf tegenkomen. ‘’Zo komt leerlingvervoer iedere twee jaar terug”, vertelt Piet. ‘’En hebben we uitgebreid naar de schuldhulpverlening gekeken. Dit jaar hebben we ongevraagd advies gegeven over de zwemlessen voor kinderen van minima. In de regeling ‘Meedoen’, waar allerlei extra’s inzitten voor de kinderen uit deze gezinnen, zitten geen zwemlessen. Wij hebben het college geadviseerd om dit mee te nemen, omdat het in andere gemeentes wel in de regeling zit. Ons werd meegedeeld dat het te druk was met de ontvlechting van de BAR-organisatie, maar volgend jaar zal er naar gekeken worden.”

Ook de vuurwerkvrijezones in onder andere de dorpskernen zijn door de adviesraad tot stand gekomen. Dit is als ongevraagd advies ingediend. Ook adviseerde zij om voor de jongeren uit de gemeente een feest te geven op Oudejaarsnacht, zoals ze dat vroeger deden in de sporthal. Het college heeft de vuurwerkvrijezones doorgezet, maar naar het feest moet dit jaar nog een keer gekeken worden. 

Vrijwilligers

De MAA is op zoek naar vrijwilligers. ‘’Het mooiste is natuurlijk als er mensen aansluiten die of ervaringsdeskundige zijn of verstand van zaken hebben. Maar ook tijdens de vergaderingen leer je veel over de regelingen. Zelf wist ik er ook niet veel van toen ik begon, maar na een tijdje kon ik er goed over meepraten.”
De vrijwilligers hebben eens per zes weken een algemene vergadering in De Boekenstal in Poortugaal. Bijna altijd sluit wethouder Mieke van Ginkel aan en een ondersteunende ambtenaar. Soms worden er ook gasten uitgenodigd die bijvoorbeeld meer vertellen over de veranderingen in de WMO-wet of zoals laatst, komt wethouder Richard Polder langs om uit te leggen hoe het staat met de woningbouw.

De verschillende commissiegroepen lezen zelfstandig de stukken, overleggen met elkaar en in de algemene vergadering waar iedereen bij is. Er worden zo’n tien tot vijftien adviezen per jaar gegeven.  

Contact

Wie interesse heeft in een vrijwilligersbaan bij MAA kan contact opnemen met Piet van Verseveld via 06-38551348 of voorzitter@maatschappelijkeadvies
raadalbrandswaard.nl

Advertenties uit de krant