Annie bij een zelfgemaakt poppenhuis.
Annie bij een zelfgemaakt poppenhuis.

De miniatuurwereld van de poppenhuizen

Algemeen

HOOGVLIET/RHOON - Annie Baars is al 25 jaar lang lid van de miniatuurclub die tegenwoordig weer in Het Boerderijtje plaats vindt in Rhoon. Annie (79) komt uit Hoogvliet, maar fietst graag naar Rhoon om samen met haar clubgenoten te werken aan prachtige poppenhuizen. 

Door Astrid Potuijt

Er bestaat een complete poppenhuizenwereld waar mensen zoals ik geen weet van hebben. Er zijn beurzen in Nederland, Engeland, Frankrijk en Duitsland waar alle poppenhuisliefhebbers elkaar treffen. Ook zijn er speciale winkeltjes waar van alles en nog wat te koop over dit onderwerp. Toen Annie hoorde van een poppenhuiswinkel in Vlaardingen en daar samen met haar man Ben eens een kijkje ging nemen, was ze meteen verkocht. ,,Ik vond het zo leuk en ook Ben was enthousiast. Ik ben workshops gaan volgen om bepaalde technieken te leren en gooide er heel wat geld tegenaan om aan de slag te gaan.”

Ze hoorde van de miniatuurclub in Rhoon en sloot zich daaraan. In die tijd waren er ook mannen bij de club. Zij maakten van hout de poppenhuizen. Zo ook Ben, de man van Annie. Later verhuisde de club naar de Klepperwei en was er geen ruimte meer voor het zagen en om spullen te laten staan. ,,Sjouwen met een poppenhuis kan natuurlijk niet”, zegt Annie. ,,Zie je me al gaan op de fiets?” lacht ze. ,,Nu zitten we in het vernieuwde boerderijtje en maken we met elkaar kleinere projecten. Maar ik ben er dagelijks mee bezig.”

Annie koopt veel spulletjes die ze overal vandaan haalt, maar ze maakt ook veel zelf. Ze is vooral graag bezig met het maken van kleding. Zoals bruidsjurken en andere mooie gewaden voor de poppen. Als je de poppenhuizen en tafereeltjes zoals de muizenwinkel, het kersthuis of de bakkerij, goed bekijkt, zie je telkens weer iets anders. Aan ieder klein detail is gedacht. Inmiddels heeft ze zoveel gemaakt dat een vriendin artikelen van de hand van Annie via Marktplaats verkoopt. ,,Ik maak nu een kersthuis voor mijn kleindochter”, vertelt Annie en in de gang wijst ze een nog kaal poppenhuis aan. ,,Deze heb ik in de kringloop gevonden. Dit poppenhuis gaat een plaatsje in de klas van mijn kleindochter krijgen. Zij is juf en krijgt binnenkort een eigen klas.”

De lades en kasten puilen uit van de spulletjes en attributen om al het priegelwerk uit te voeren. Gelukkig zijn de eerste beurzen nu weer gepland en kan Annie weer op zoek naar nieuwe inspiratie. 

,,De club is er voor iedereen die creatief is”, zegt Annie. ,,Al wil je breien of boetseren, het kan allemaal bij ons. Miniaturen maken kan iedereen die een beetje creatief is.” De miniatuurclub is er op dinsdag van 10 tot 13.30 uur. Zo hebben ze genoeg tijd om aan hun hobby te werken en gezellig te kletsen. Ze nemen allemaal zelf een lunch mee. De kosten zijn 2,50 euro per keer inclusief koffie. 

Het Boerderijtje is te vinden op de Werkersdijk 1 in Rhoon.

Een miniatuurwereld in paassfeer.

Advertenties uit de krant