Logo deschakelalbrandswaard.nl
Leo Lems en dochter Romy op de plek waar Graaf van Portland komt.
Leo Lems en dochter Romy op de plek waar Graaf van Portland komt. (Foto: )

De nieuwe ontmoetingsplek in de polder

RHOON - Als het meezit, kan de bouw van Graaf van Portland in 2022 starten en zouden ze een jaar later de deuren kunnen openen. ,,Als het meezit he!”, zegt Leo Lems. ,,We wachten al erg lang en hebben een hele lange adem nodig gehad om tot dit punt te komen. Maar we hebben op 16 juli de startovereenkomst getekend.”

Door Astrid Potuijt

De plannen zijn prachtig. Graaf van Portland wordt een horecagelegenheid aan de Koedood. En dat niet alleen. Er komt een Bed and Breakfast in, een natuurspeeltuin, een winkel waar men streekproducten kan kopen en fietsverhuur.

Het is onderdeel van het streefbeeld van Het Buijtenland van Rhoon. ,Het stuk grond aan de Koedood dat net in Rhoon ligt, ligt er kaal bij. ,,Kijk hier is Barendrecht en daar aan de andere kant van de sloot is Rhoon”, zegt Leo. ,, Het stuk grond is van mij en ik heb er eigenlijk nooit wat mee gedaan. Enkel maaien. Het is een prachtige locatie.” Leo laat de tekeningen zien waarop het terras goed zichtbaar is. ,,Als je hier zit, kijk je zo drie kilometer over de polder. Waar vind je dat? Nergens toch.”

Het Buijtenland van Rhoon gaat, naast natuur en landbouw ruimte bieden aan recreatie. Er zijn veel plannen en inmiddels zijn er ook al een aantal uitgevoerd. Er zijn drie ‘ingangen’ bedacht voor het Buijtenland. Graaf van Portland zou er daar een van kunnen worden en voor de ingang bij de rode boog op de Portlandsebaan, ligt een concept gebiedsvisie klaar. ,,Dagjes mensen zouden naar ons toe kunnen komen, de auto parkeren, een elektrische fiets kunnen huren, heerlijk door de polder fietsen, door de Grienden wandelen en uiteindelijk bij ons van een diner of lunch kunnen genieten. Aan het einde van de dag kunnen ze dan ook nog streekproducten meenemen voor thuis. Maar natuurlijk is het ook fijn voor de mensen uit deze regio. Het gebied wordt toegankelijker. Meer voetpaden, her en der picknicktafels en ze zijn al aan het experimenteren met bloemenbermen waardoor de polder alleen nog maar mooier wordt.”

De tekeningen spreken voor zichzelf. Hier is goed over nagedacht. Parkeerplaatsen waarvan een gedeelte uit grastegels bestaat geven een natuurlijk beeld. De natuurspeeltuin waar de kinderen zich heerlijk kunnen uitleven, terwijl de ouders op het terras zitten en de mogelijkheid om te overnachten in een van de twee kamers van de Bed and Breakfast. De ingang wordt transparant waardoor je zo door het pand kan kijken.

Leo staat samen met zijn dochter Romy, zoon Nick en de moeder van Romy en Nick, te popelen om te gaan beginnen. ,,We wilden al veel eerder gas geven, maar we moeten geduld hebben. Nu moet er een goed plan neergelegd worden, dat moet voldoen aan de kaders die de gemeenteraad heeft opgesteld. En dan wordt er een ontwikkelovereenkomst opgesteld. Als de raad hiermee akkoord gaat, kunnen we gaan bouwen.”

De konijntjes dartelen over het veld, de Hollandse lucht erboven en de vogelverschrikkers verderop maken het beeld compleet. Een pracht locatie voor een prachtidee.

Meer berichten