Logo deschakelalbrandswaard.nl
Menno met drie van zijn cliënten in de wijk Rhoon Noord.
Menno met drie van zijn cliënten in de wijk Rhoon Noord. (Foto: )

De helden van het zwerfvuil

RHOON - In Poortugaal en Rhoon Noord wordt wekelijks het zwerfvuil opgeruimd door een groepje van zes mannen. Gewapend met grijpstok en vuilniszak lopen ze door de wijk om blikjes, sigarettenpeuken en ander troep op te ruimen. Wie zijn deze helden die de wijken schoon houden?

Door Astrid Potuijt

Menno Kloosterman is de begeleider van het groepje mannen. Hij werkt voor de organisatie Profilazorg. ,,Ik begeleid mensen met gedragsstoornissen en beperkingen of tbs-ers", vertelt Menno. ,,Ik heb een vaste groep van vijf personen die met mij op pad gaan vanuit hun woongroep in Puttershoek. We doen dagbesteding en dat bestaat uit verschillende vormen. Zo wassen we ramen, ruimen zwerfvuil op en onderhouden tuinen of terreinen. Zoals vanmiddag, dan gaan we een tuin onkruid vrij maken en de heggen knippen. En morgen lopen we weer met de vuilniszak door de wijk."

Wekelijks zijn ze in Rhoon Noord te vinden waar ze de werkdag beginnen met een kop koffie bij Buurtpreventie. Daar is ook het contact ontstaan. ,,Een client raakte bevriend met Hans Huijgen van buurtpreventie", zegt Menno. ,,Toen huisden er nog cliënten in Villa van Alles. Soms hadden de bewoners van Rhoon Noord last van de cliënten en daarvoor werd er een deal gesloten. Ze zouden als tegemoetkoming en om te laten zien dat ze goede wil hadden, het zwerfvuil in de wijk gaan opruimen." Deze afspraak werd twaalf jaar geleden gemaakt en loopt nog steeds. Inmiddels krijgen ze er ook voor betaald en kunnen ze af en toe ook eens een dag vrij nemen om leuke dingen te doen. Een dagje dierentuin of naar het zwembad. De meeste bewoners zeggen de mannen vriendelijk gedag, ze zijn tenslotte al bekende gezichten in de wijk. ,,Het zijn harde werkers en ze doen enorm hun best", zegt Menno.

Rare voorwerpen
Firat is 40 jaar en is al vijf jaar onderdeel van de groep. ,,Ik vind het leuk om zwerfvuil te prikken", zegt hij. ,,Ik werk graag samen met Menno want hij is altijd gezellig en ik kan hem goed plagen. Ik vind de andere klussen ook leuk, maar dit prikken is het fijnst." Vinden ze nog weleens rare dingen op straat? ,,Heel veel blikjes, soms statiegeldflessen en we vonden eens een nieuwe betonschaar. Ook zakjes wiet, soms geld en oude fietsen."

Rotzooi
Toch blijft de wijk niet zo schoon als men zou denken. ,,Iedere week ligt er weer rotzooi", zegt Menno. ,,Ik blijf verbaasd om te zien wat er zoal op de grond wordt gegooid." Firat gooit zeker geen troep op straat, maar zijn collega wil zich nog weleens vergissen, maar wordt dan snel op de vingers getikt. Want naast dat het fijn dat de wijk schoon is, is het ook beter voor het milieu en de dieren.

Meer berichten