<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deschakelalbrandswaard.nl
'Ik train zes keer per week.'
'Ik train zes keer per week.' (Foto: )

Nixon Fernandes droomt van het NK en WK

POORTUGAAL – Zijn persoonlijke record op de vijf kilometer is 15.22,93 minuten. Daarmee sneuvelde meteen het clubrecord van PAC Rotterdam, dat al sinds 1986 vast stond op naam van Dik van Santen. Nixon Fernandes (38) is sinds vijf jaar een fanatiek hardloper en sleept de ene prijs na de andere binnen.

Door Astrid Potuijt

,,Ik was vroeger voetballer", vertelt Nixon. ,,Ik voetbalde onder andere bij Zwart-Wit '28 en in mijn jeugd bij Sv Meeuwenplaats om mijn voetbal carrière te beëindigen bij PSV Poortugaal. Ik was niet goed genoeg om het tot prof te schoppen. Dat vond ik heel jammer, want dat was mijn jongensdroom. Vijf jaar geleden heb ik mijn voetbalschoenen aan de wilgen gehangen en ben ik gaan hardlopen. Ik vond het gewoon fijn om sportief bezig te zijn en deed mee aan de halve marathon van Hoogvliet. Ik won deze en vervolgens werd ik door PAC Rotterdam gevraagd of ik met hen mee wilde trainen. Dat heb ik nog een tijdje afgehouden – ik wilde graag tijd overhouden voor mijn gezin - maar op een gegeven moment ben ik toch met ze mee gaan doen."
En met mooie resultaten. De afgelopen periode deed Nixon mee aan het Grote Rivieren loopcircuit. Dit circuit bestaat uit negen wedstrijden waarvan je er minimaal zes moet mee lopen. Nixon won er vijf van de zes en eindigde als hoogste in het klassement. En afgelopen zaterdag won hij de Drechtstadloop. 
,,Ik doe niet mee om te winnen, maar ik bereken wel mijn kansen. Ik ben het meest blij als ik voor mezelf een goede tijd heb gelopen. En natuurlijk is als eerste binnenkomen gaaf."

Trainen
Nixon traint zes keer per week, heeft een voeding en trainingsschema en fiets ook nog eens vier keer per week van en naar zijn werk in Zwijndrecht. Om zes uur in de ochtend kunnen we hem al tegenkomen als hij 'even' een uurtje rent voordat hij naar zijn werk gaat en de kinderen wakker worden. ,,Ik vind lopen heerlijk. Het is voor mij ontspanning, het maakt mijn hoofd leeg. Ik kan best wel eens een training overslaan en ook drink ik wel eens een biertje of een wijntje. Zo streng ben ik ook weer niet voor mezelf. Maar dat biertje of wijntje smaakt dan wel extra lekker."
Sinds een jaar is hij vegetariër en nu wil hij het liefst naar veganisme. ,,Ik let goed op mijn voeding. Ik merk dat ik sinds ik geen vlees meer eet, meer energie heb. Waar mijn dagmenu uit bestaat? Rijst, noten, bonen, rijstwafels, zelfgemaakte powerbars, sla en groentes en havermout voor in de ochtend. Als je vooral natuurlijke voedingsmiddelen eet, heb je meer energie."

Trouwe supporters
Het eerst volgende evenement is in de derde week van november, de Zevenheuvelenloop in Nijmegen en vervolgens de Burggenloop waar ik vorig jaar als derde eindigde.
Naast zijn fulltime baan en vele trainingen, waarvan hij eens per week met een groep traint van PAC Rotterdam, is hij ook nog eens vader van drie kinderen van negen, zeven en drie jaar. Zijn vrouw Annemieke en de kinderen gaan iedere wedstrijd mee als trouwe supporters. Ook gaan ze weleens op de fiets mee met de training.
En dan zijn er nog de vrolijk gekleurde schoenen waar Nixon op loopt. Roze, rood, oranje, het komt allemaal voorbij op zijn Instagram account. ,,Ja, ik heb een schoenentic", lacht hij. ,,Ik krijg schoenen van mijn sponsors Run2Day Rotterdam en S.T.E.A.L.L.. Dus ik heb er aardig wat staan."

NK en WK
Wat zijn de toekomstdromen van Nixon? ,,Ik hoop in het voorjaar mee te doen aan het Nederlands kampioenschap Masters. Daar ga ik me voor inschrijven. Ook wil ik meedoen aan het WK Masters. Als je de tien kilometer onder de 32 minuten loopt, is inschrijving mogelijk. Daar voldoe ik nu aan. Verder wil ik lekker blijven lopen het zou mooi zijn als ik nog een aantal persoonlijke records kan neerzetten.

Tips van Nixon
Tot slot heeft Nixon nog een aantal tips voor beginnende hardlopers. ,,Geduld is belangrijk in deze sport en niet te snel opgeven bij pijntjes. Als je bijvoorbeeld last van je knieën krijgt, laat er dan door een fysiotherapeut naar kijken. Misschien is je loophouding verkeerd of zijn je schoenen niet goed. Werk met een schema en als het even kan, loop dan in een groepje. Dan is de motivatie groter. Instagram:

#atleetnixon.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537371&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>