Logo deschakelalbrandswaard.nl
Foto: Ronald Hooijmeijer

Interview met burgemeester Jolanda de Witte: 'Ik ben verbaasd hoe snel mensen me herkennen.'

Fietsen, wandelen, hardlopen, zwemmen. De nieuwe burgemeester van Albrandswaard is een sportief type. ,,Ik probeer iedere dag vanaf Zwijndrecht naar het gemeentehuis te fietsen. Maar als ik de auto nodig heb, dan ga ik eerst hardlopen of zwemmen voordat ik naar het werk ga."

Door Astrid Potuijt

Open, benaderbaar en vriendelijk. De paar ontmoetingen die ik met de burgemeester Jolanda de Witte had in de maand voordat het zomerreces begon, waren positief. En dat geldt waarschijnlijk voor meerdere mensen uit Albrandswaard. Op 1 juli begon de burgermoeder met haar nieuwe functie. Na een zomervakantie waarin ze ruim drie weken door Nederland fietste samen met haar man Frits, - tentje achterop, slaapzak mee – gaat het nu echt beginnen. Hoewel ze in de eerste maand al veel inwoners heeft leren kennen tijdens de momenten dat ze met de koffiekar op verschillende plekken stond. ,,Er was veel interesse in mij als persoon en ik verbaas me er over hoe snel mensen me herkennen als ik even een boodschapje doe in de supermarkt", zegt ze lachend. ,,Ik kijk er naar uit om nog meer mensen te ontmoeten. Ik ben in ieder geval bij de opening op de Historische Landbouwdag op 14 september en bij Griendpop op 28 september."

Jolanda de Witte (opgegroeid in Rozenburg) werkte de afgelopen vijf jaar als wethouder in Zwijndrecht en was jarenlang voorzitter van D66 in de gemeente. Door haar jarenlange ervaring als bestuurder bij verschillende zorginstanties, lag de portefeuille jeugd, sport, onderwijs, cultuur en gezondheid haar goed. De wens om burgemeester te worden ontstond gaandeweg vanzelf. ,,Je groeit er als ware naar toe. Ik kende de gemeente Albrandswaard al best goed. Ik fietste er veel doorheen en vond het altijd al een prachtige groene gemeente. Tijdens de gesprekken in aanloop naar het burgemeesterschap was er direct een klik met de leden van de vertrouwenscommissie. Opvallend aan deze gemeente is dat er hier zoveel vrijwilligers actief zijn. Mooi is dat. We zijn nu bezig met een huis in Albrandswaard. Of dat Poortugaal of Rhoon wordt, kan ik nog niet zeggen."

Haar twee zonen zijn bezig met het afronden van hun studie. Christiaan is 24 jaar, studeert bedrijfskunde en woont in Rotterdam. Jeroen is de oudste van 26 jaar en studeert Psychologie. Hij is op zoek naar een huis. ,,Zo makkelijk is dat niet meer tegenwoordig om een woning te vinden. Toen de kinderen klein waren,  werkte ik vier dagen en Frits ook. Dan gingen de jongens drie dagen naar de opvang. Natuurlijk zat ik in die tijd, net als alle jonge moeders, ook wel eens met de handen in het haar. Vooral als een van de jongens ziek was, was het moeilijk, maar gelukkig waren het gezonde kinderen en was er weinig aan de hand. Ik ben een gelukkig mens dat ik het moederschap met mijn werk heb kunnen combineren."

Naast het burgemeesterschap heeft zij nog meer nevenfuncties als bestuurder. Is er nog tijd over voor hobby's en liefhebberijen? ,,Omdat ik 's avonds vaak werk, sport ik dus in de ochtend. Heerlijk vind ik het om te fietsen. Dan maak ik ook echt mijn hoofd leeg en krijg ik de beste ideeën. Ik heb inmiddels een mountainbike, een racefiets, een elektrische fiets en een gewone fiets. Als ik naar het werk fiets, gebruik ik de elektrische fiets, want het is toch twintig kilometer." Kunst en Cultuur is ook een hobby. Ik ga graag naar exposities. In Albrandswaard wonen ook een paar kunstenaars die ik hoop te gaan ontmoeten. Zelf kunst maken?", lacht ze.  ,,Ik denk niet dat ik daar geschikt voor ben."

Televisie kijken doet de burgemeester nauwelijks. Ze kijkt enkel het Journaal. ,,Ik lees graag boeken. Ik heb een stapel liggen en ik kijk dan waar ik zin in heb. Soms iets zwaars, soms iets luchtigs. De vergelding van Jan Brokken of boeken van Stieg Larsson bijvoorbeeld.
En op de vraag of ze liever zelf kookt of uit eten gaat, antwoord ze direct: zelf koken. ,,Ik vind het fijn om groentes te snijden. We hebben een abonnement op een groentepakket. Biologische groentes uit de streek. Daar zitten dan ook vaak vergeten groentes in. Het maakt niet uit hoe laat het is, ik vind het nooit erg om te koken. Ik eet vegetarisch. Mijn man Frits kookt zelden. Hij heeft één gerecht dat hij kan maken. We noemen het Studentenprut", lacht ze. ,,Dat zijn witte bonen in tomatensaus met champignons, tomaten, ui en prei. Het komt nog uit de tijd dat we studenten waren. Toen hebben we elkaar ook leren kennen."

Zomervakantie of wintersport? ,,Ik ben wel een paar keer gaan langlaufen. Dat was heel leuk om te doen, maar als ik moet kiezen, kies ik toch voor de zomervakantie. Dan kunnen we langer weg om een reis te maken."

Tot slot vertelt de nieuwe burgemeester wat ze belangrijk vindt voor deze eerste periode. ,,Ik wil dat de inwoners van Albrandswaard goed geïnformeerd zijn. We hebben bijvoorbeeld vorige week een bijeenkomst van Kijvelanden en Antes gehad waarin de inwoners vragen konden stellen en geïnformeerd werden. Ik wil gaan kijken wat we nog meer kunnen doen in de communicatie. Daarnaast wil ik weten wat er leeft in de gemeente."

Aan de toegankelijkheid van burgemeester Jolanda de Witte zal het niet liggen. Ze is een open vrouw die adrem reageert. Of het nu over het besturen van een organisatie gaat of over het kijken naar Netflix.
Wie zelf met de burgemeester in gesprek zou willen, kan contact opnemen via ww.albrandswaard.nl/jolanda-de-witte.

Meer berichten