Afbeelding

Marja Boedart (leeftijdsloos)

Algemeen

Waar kennen we jou van?

Om de week ben ik sinds drie jaar in het radioprogramma 'Steevast op zondag' te horen bij RTV Albrandswaard. Ik woon al 37 jaar in Albrandswaard. In 2014 kwam ik veel in het nieuws vanwege mijn boek over hyperhidrosis en ik schrijf onder meer artikelen voor het Algemeen Dagblad.

Vertel eens wat meer over je boek.

Ik wilde graag een taboe doorbreken. Zelf heb ik jarenlang last gehad van overmatig zweten. Mijn handen waren altijd nat. Dit zorgde voor veel ongemak. Vier jaar geleden werd ik hieraan geopereerd en in die periode ontmoette ik meerdere mensen met deze aandoening. Mensen schamen zich en praten er niet over. Daardoor stond het idee om er een boek over te schrijven. Ik heb in totaal 26 lotgenoten anoniem geïnterviewd en deze verhalen zijn gebundeld in het boek. Het werd landelijk nieuws, ik was te gast in verschillende televisie- en radioprogramma's. En nog steeds krijg ik mailtjes met vragen van mensen over hyperhidrosis.

Hoe is jouw gezinssituatie?

Ik ben vijftien jaar geleden met Adriaan getrouwd. We zijn al veel langer samen, maar ik durfde niet te trouwen vanwege mijn zweethanden. Ik maakte me druk om al die handen die ik zou moeten schudden. Ik liet botox in mijn handen spuiten. Dat deed ontzettend zeer en ik kon drie weken mijn handen niet goed bewegen, maar (lachend) ik kon wel zweetvrij handen schudden op die mooie dag.

Wat is je mooiste jeugdherinnering?

De vakanties met ons gezin. Samen met mijn ouders en mijn broer met een oude kever heel Europa door.

Waar word je gelukkig van?

Vrijheid. Sinds ik als zelfstandige werk, ben ik blij dat ik iedere dag mijn eigen keuzes kan maken en niet meer in de file hoef te staan.

Waar ben je verdrietig om geweest?

In 2008 overleed mijn moeder. Zij was de laatste van ons gezin van vier. Mijn vader en broer overleden daarvoor. Dat maakte me erg verdrietig. Dat het nest van vroeger er niet meer is. Toen wist ik me even geen raad met mezelf.

Welke toekomstdromen heb je nog?

O, dat zijn er zoveel. Ik hoop nog jarenlang bij de radio te blijven, want dat vind ik heel leuk. Ik wil nog veel persoonlijke, mooie verhalen schrijven, ooit nog eens een literaire thriller schrijven en jonge mensen inspireren door bijvoorbeeld gastlessen op een hbo te gaan geven in pr, communicatie, media en journalistiek.

Welk talent zou je willen hebben?

Een muzikaal talent. Ik ben er nooit aan toegekomen om een instrument te leren bespelen en soms denk ik dat ik dat echt eens moet gaan doen. Zingen? Als ik begin te zingen loopt Adriaan liever een straatje om.

Waar ben je trots op?

Op de dingen die ik heb gedaan en doe. Ik kan trots zijn op succesvolle projecten in het verleden en mijn boek. Maar ook op mooie artikelen, een leuke radiouitzending, van alles eigenlijk.

Hoe sta je 's morgens op?

Sinds ik eigen baas ben start ik rustig op. Ik sta rond een uur of zeven, half acht op en begin de dag met koffie en een krantje.

Wat zijn je hobby's?

Lezen, schrijven, interviewen, fotografie, dansen, sporten, muziek luisteren, reizen. O ja, en in 2016 deed ik mee aan de Nijmeegse wandelvierdaagse. Ik zou echt vaker moeten wandelen, want dat vind ik heel leuk, maar het komt er niet zo vaak van.

Wat zijn je angsten?

Ik kan bang zijn om mijn zelfstandigheid te verliezen. Dat ik fysiek afhankelijk word van anderen. Dat lijkt me vreselijk.

Wat vind je stom?

Mensen die meer praten dan dat ze luisteren. Je eigen verhaal ken je tenslotte al, dat van een ander kan heel interessant zijn als je vragen stelt.

Wat heb je geleerd van je moeder?

De Rotterdamse nuchterheid van gewoon doorgaan, ook al zit het soms tegen.

Wat staat er in het laatste WhatsAppje dat je kreeg?

Dat was een berichtje van een arts die me vroeg wat de titel van mijn presentatie gaat worden. In februari ben ik spreker op een congres voor zorgverleners in Amersfoort over hyperhidrosis.
Ik ben er nog niet uit wat de titel gaat worden.

Wat is je favoriete quote?

Koester het verleden, maar leef vooral in het heden.

Advertenties uit de krant