Afbeelding

Column Katinka: Wijnen, wijnen, wijnen

Algemeen

Afgelopen maandag had mijn zusje, Annemarie, examen. Ze had er al heel de week stress voor. Nog een keer alles doorlezen. Kijken of ze alles goed had voorbereid. Én nog een keer bekijken hoe je die oesters moet openmaken. Het was namelijk geen examen in rekenen of Engels, maar kok- examen. Ze doet sinds vorig jaar de horecaopleiding bij de Rooie Pannen.

Het examen bestond uit twee onderdelen, bedienen en in de keuken staan. Het ging om een zogenaamde “Wijn Spijs-opdracht”. Een opdracht waarbij je als groepje studenten een menu moest samenstellen en daarbij passende wijnen uitserveren. Klinkt als een avond: wijnen, wijnen, wijnen!

Wij mochten gaan beoordelen. Dat laat ik mij natuurlijk geen twee keer zeggen. Isabelle (mijn andere zusje), mijn vader, de buurman en ik gingen dus uit eten bij mijn zus op school. “Goedenavond, welkom bij de Rooie Panne. Ik zal u even een hand geven,” zei de klasgenoot van Annemarie toen we het restaurant binnenkwamen.

Annemarie stond deze avond in de keuken en had ons al vol enthousiasme verteld wat het menu zou inhouden. Met als “hoogtepunt van de avond”, oesters als voorgerecht. Laten we het er op houden dat oesters niet persé mijn ding zijn. Maar alles voor een goed cijfer. Vol spanning wachtten we dan ook op de eerste gang.

De klasgenoot van Annemarie schonk met trillende handen de eerste wijn in en begon met de uitleg van de gang: “Voor u staat een mousserende wijn die uit het Loiregebied komt.” Tijdens de uitleg keek ik naar die glibberende oesters die voor ons lagen en kon ik alleen maar denken: “Hoe ga ik dit opeten?”

De buurman begon dapper met de eerste oester en kreeg eerst nog een slok zeewater naar binnen. Hap, slik, weg. Toen was het toch echt mijn beurt. Ik had voor de zekerheid een bakje in mijn tas zitten, waarin ik de oester eventueel zou kunnen wegsmokkelen als ik hem echt niet door mijn keel kreeg, om zo het cijfer niet ter verpesten. Maar volgens mijn zus kon dat echt niet maken. Dus, daar ging die; hap, slok mousserende wijn, weg.

Hierna kwamen nog twee top gerechten: een gamba citrus salade en een melanzane. Gerechten waarvoor je wil terugkomen. Beter dan een examen Engels of wiskunde! Al met al een topavond en we kijken uit naar de volgende wijnspijsavond.

Advertenties uit de krant