Twan den Hollander won de tweede prijs bij de jeudgvakwedstrijden.
Twan den Hollander won de tweede prijs bij de jeudgvakwedstrijden.

Tweede plaats voor Twan in banketbakkerwedstrijd

Algemeen

RHOON - Twan den Hollander is erg blij met een coach als Peter Bienefelt van De Boulanger in Rhoon. De Meester Boulanger heeft verschillende titels op zijn naam staan waaronder zelfs ‘World Master Baker’. Dat Twan zelf ook een talent is, is nu gebleken. Bij de jeugdvakwedstrijden, zelfstandig brood- en banketbakker, won hij vorige week de tweede plaats. Hij ontving een beker en natuurlijk de eer. Want het is nog al wat voor de zeventienjarige BBL-er en bakker in spé. 

Na de zomervakantie startte Twan met de opleiding brood en banket. Hij gaat een dag in de week naar school en werkt de overige vier dagen bij De Boulanger. Dat hij hart voor het vak heeft, blijkt wel uit dat hij iedere dag om kwart over vijf op de fiets zit om vanuit Vlaardingen naar Rhoon te fietsen, zodat hij kan starten met broden bakken. 

‘’Mijn docent vroeg aan mij of ik mee wilde doen aan de jeugdvakwedstrijden”, vertelt Twan. ‘’Dat leek me leuk en dus ben ik aan de slag gegaan. Ik heb acht broodjes gemaakt en acht gevulde koeken.” De broodjes en koeken werden door een vierkoppige vakjury beoordeeld. Hiermee won hij de tweede plaats. ‘’De broodjes zijn aankomend weekend nog te koop bij De Boulanger. We hebben ze De Hollanders genoemd”, lacht Twan. ‘’Refererend naar mijn achternaam. De broodjes zijn gevuld met cranberry’s, sinaasappelstukjes, krenten en rozijnen. Als een soort vlecht zijn ze in elkaar gedraaid, waardoor ze er ook nog eens mooi uitzien. De gevulde koeken gaan we ook nog verkopen. Deze noem ik ‘Sweet Love’. Ik heb gekozen voor gevulde koeken met een vulling van frambozen, karamel, spijs, amandelschaafsel en appelstukjes. Een framboos wordt ‘sweet love’ genoemd, en dat vond ik meteen een mooie naam voor de koek.”

Een goed brood bakken heeft met veel omstandigheden te maken. Twan legt uit dat het resultaat te maken heeft met het soort meel dat je gebruikt, zelfs of het nieuwe of oude oogst is en ook de temperatuur van de omgeving. ‘’Je kan tien bakkers met precies hetzelfde recept laten werken, maar toch kunnen er totaal verschillende resultaten uitkomen”, ligt Peter toe. ‘’Brood bakken is een balans zoeken, het is een kunst en heeft te maken met veel verschillende aspecten.” Die balans zoeken, dat is juist wat het werk voor beide mannen zo leuk maakt.

Peter doet zelf niet meer mee aan wedstrijden, maar richt zich op het coachen van nieuw bakkerstalent. ‘’We hebben een stagiaire die vorige week mee deed aan de skills, een wedstrijd voor Boulanger. Voorlopig staan er geen nieuwe wedstrijden op de planning voor Twan, maar hij is zeker van plan om nog eens mee te doen. 

Bij De Boulanger zijn 22 en 23 april Twans winnende broodjes, De Hollanders te koop.

Rijsdijk 11, Rhoon.

Advertenties uit de krant