Afbeelding

Geen windmolens: 'soms moet je ergens voor staan'

Algemeen

ALBRANDSWAARD – De gemeente Albrandswaard zal alles doen om geen windmolens binnen de grenzen te krijgen. ,,We hebben misschien niet veel kans om het tegen te houden, maar we zullen ons tot het laatste toe verzetten", reageert een woordvoerder van de gemeente.

In de plannen van de Provincie die binnenkort ter inzage komen staan windmolens ingetekend bij Distripark Eemhaven, de poort van Charlois, op de Beerenplaat en bij Beneluxplein. De molens op Distripark Eemhaven en een deel van de molens bij Beneluxplein vallen binnen de gemeentegrenzen. De andere molens, met een ashoogte van 150 meter en tiphoogte van 225 meter, er net buiten.

De gemeente meldt dat dit in tegenspraak is met het convenant dat in 2012 werd getekend door de gemeenten binnen Stadsregio Rotterdam. ,,In dat convenant stond er geen opgave voor Albrandswaard. Als dat wel het geval was geweest, hadden wij niet getekend", aldus wethouder Marco Goedknegt.

Argumenten
Het college van burgemeester en wethouders dient daarom een zienswijze in, waarin wordt onderbouwd waarom de Provincie moet afzien van windmolens op genoemde locaties. Dit is in lijn met het standpunt van de gemeenteraad. Die sprak in 2012 middels een motie al uit geen windmolens te willen. Deze motie werd in 2015 herbevestigd.

In de zienswijze geeft de gemeente onder andere aan dat Albrandswaard al vele regionale opgaven heeft gehad waaronder het Buytenland van Rhoon, de TBS-kliniek en de verbreding A15. Daarnaast hebben molens op elke locatie wel degelijk effecten en risico's. ,,Op het Distripark heb je bedrijven met gevaarlijke stoffen zitten." Bij de Poort van Charlois is de windmolen pal naast het spoor ingetekend. ,,Terwijl dit een stuk van de gevaarlijke-stoffenroute is."
Het argument van de Provincie dat het geluid wordt gemaskeerd door omgevingsgeluiden, veegt de gemeente van tafel. ,,Het gaat om geluid en trillingen op een andere frequentie, dus je zult het zeker merken."

Geen garantie
De gemeente laat weten dat de zienswijze en het verzet niet garanderen dat de molens er niet komen. ,,Als de provincie deze locaties ondanks onze bezwaren toch handhaaft, is het aan initiatiefnemers of zij op een van de locaties willen ontwikkelen." Zeker is wel dat Albrandswaard bezwaar aantekent als het zover komt.

Een initiatiefnemer kan dan naar de Provincie stappen en deze kan de zaak bij de Raad van State neerleggen. ,,De Provincie kan zich beroepen op de Elektriciteitswet waarin staat dat de Provincie bevoegd is een vergunning te verlenen." De gemeente vraagt zich echter af in hoeverre een initiatiefnemer een dergelijk risico wil nemen. ,,Dan ga je toch liever ontwikkelen op een plek waar je gewoon aan de slag kunt?"

Net erbuiten
Ook de windmolens die net buiten de gemeentegrenzen vallen, stuiten op verzet. ,,Er staan er molens ingetekend tegen Poortugaal en Hoogvliet aan, bij de locatie Beneluxplein. Het toevoegen van deze grootschalige elementen in het landschap van bos en open ruimte doet afbreuk aan de kwaliteit van het landschap."

De Beerenplaat is omstreden omdat het een beschermd natuurgebied is en over de Poort van Charlois vertelt de gemeente dat deze nadrukkelijk niet in het convenant van 2012 stond. ,,Dat wordt nu vanuit de regio afgedaan met: het is toch een gezamenlijk opgave."

Energieopgave
Overigens erkent de gemeente Albrandswaard dat de energietransitie van groot belang is. ,,Er zit een opgave aan te komen, maar de vraag is hoe wíj het gaan doen. We moeten CO2 reduceren." Albrandswaard richt zich onder andere op zonne-energie. Zij is momenteel bijvoorbeeld bezig met de ontwikkeling van een zonneweide van vier hectare.

Met het verzet tegen de molens, kan de relatie met hogere overheden, zoals de Provincie, moeilijker worden, beseft de gemeente. ,,Andere dossiers kunnen ook op scherp komen te staan." Voorbeelden daarvan zijn het Buytenland van Rhoon en de verplaatsing van de sportvelden op De Omloop. ,,Maar soms moet je ergens voor staan."

Bron foto: Provincie Zuid-Holland

Advertenties uit de krant