Afbeelding

Veel te doen op Kasteel tijdens Monumentendag

Algemeen

ALBRANDSWAARD - Op de Open Monumentendag van zondag 11 september was het druk op het Kasteel van Rhoon. Zo was het een komen en gaan van dorpsgenoten die onder meer sieraden, schilderijen en keramiek ter taxatie aanboden bij medewerkers van het Venduhuis Rotterdam. Zij hadden de zware taak om alle aangebrachte en van tevoren aangemelde stukken op 'waarde te schatten'.
Bij de tentoonstelling van iconen in het kasteel werd geboeid geluisterd naar de uitleg van de schilderes Ria Bijnsdorp. Zij gaf uitleg over de fases van het schildersproces en de symboliek in het werk, geschilderd volgens de traditie van de Russisch Orthodoxe kerk. De gedetailleerde afbeeldingen in prachtige kleuren werden zeer gewaardeerd.
Onder leiding van kalligrafe Wilma van der Leer konden kinderen in weer een andere ruimte van het kasteel leren schrijven met een kalligrafeerstift. Zo ontstonden fraaie letters uit onder meer het Gotische schrift. De bladwijzers die de kalligrafe op verzoek maakte in een gekozen lettertype konden als aandenken meegenomen worden. Bewondering was er voor haar uitgestalde werk. Ze maakt kalligrafie op allerlei materialen als keramiek, hout en papier.
De leden van Folkcollectief Brielle speelden en zongen volksmuziek uit verschillende landen. Onder meer walsen uit Denemarken en bruiloftsmuziek uit Vlaanderen. Uit de tekst van de liedjes sprak vaak veel humor. Dankzij het mooie weer klonken de tonen van de Nederlandse doedelzak, de Ierse trom, de viool en de Griekse panfluit vanuit het kasteelbos.
Ook in dat bos konden kinderen prinses Rona ontmoeten en meedoen aan een speurtocht naar historische figuren en aan spelletjes. Sommigen hadden zich verkleed als prinses of ridder. Na afloop bracht de prinses de kinderen onder begeleiding van doedelzakmuziek terug naar de brug van het kasteel.

Advertenties uit de krant