Vervolg voorpagina

Broedseizoen start 15 maart

Gebiedsbeheerder Arjan Ponsen legt uit waarom deze rust zo belangrijk is voor broedvogels: “Vogelsoorten die broeden in open akkerland zijn erg gevoelig voor verstoring en hebben een grote straal van rust nodig. Landbouwwerktuigen zoals trekkers zijn ze wel gewend, maar een mens of een hond - ook aan de lijn - vinden ze schrikwekkend. Vogelonderzoek laat zien dat broedvogels wegblijven rondom de wandelpaden als er wandelaars zijn. We willen dat ze overal kunnen broeden, ook langs de wandelpaden.”

Extra lang broedseizoen

Over het algemeen duurt het broedseizoen van maart tot en met juli. Gebiedsbeheerder Arjan Ponsen legt uit waarom dat in Rhoon anders is: “Bij ons loopt het broedseizoen door tot 1 augustus in verband met doelsoorten die we graag in het gebied zien. Bepaalde vogelsoorten zoals de kwartelkoning kunnen vrij laat in het jaar gaan broeden of beginnen aan een tweede legsel. We willen dat zij de tijd krijgen om hun jongen groot te brengen.”

Andere wandelroutes

Gelukkig zijn er nog genoeg plekken om te wandelen in de polder. Hou wel in het hele gebied rekening met het broedseizoen en laat honden aan de lijn. “Vanaf het Vossenpad kun je goed over de dijk heen kijken. Dan heb je mooi uitzicht over de polder en de vogels. Voor een wandelrondje is ook de Struinroute in het noorden van het gebied een aanrader. In het noordelijke gedeelte zijn ook vogels aan het broeden zoals de ringmus en de putter, maar die zijn iets minder gevoelig voor verstoring.”

Help mee nesten in kaart brengen

Ook omwonenden kunnen een bijdrage leveren aan een succesvol broedseizoen. Bijvoorbeeld door het ophangen van nestkasten of om de boeren mee te helpen om diverse nesten van akkervogels in kaart te brengen op het land. Dan kunnen boeren daar rekening mee houden tijdens de verschillende werkzaamheden in het veld. 

Mensen die geïnteresseerd zijn om mee te helpen kunnen mailen naar info@
buijtenland-van-rhoon.nl.


Lezersfestival in Kasteel inclusief diner

RHOON - Stichting Kasteel van Rhoon houdt in aanloop naar de boekenweek een Lezersfestival op zaterdag 16 maart.

Tessa de Loo, Anne Eekhout en Auke Hulst komen naar Het Kasteel van Rhoon om te vertellen over hun schrijversvak. Tussen de lezingen en presentaties door, kan men in het lezerscafé de schrijvers persoonlijk ontmoeten, de boeken aanschaffen en laten ondertekenen. De namiddag en avond zal op geheel eigen wijze worden gepresenteerd door Liliane Waanders.

Na de lezingen en presentaties, serveert GasteRhoon een diner met een passend glas naar keuze. 

Lezersfestival. Culinair & Cultureel Kasteel van Rhoon begint om 16 uur met een inloop vanaf 15.30 uur. De avond zal rond 21.30 uur. Toegangskaarten 50 euro. Ga naar www.stichtingkas
teelvanrhoon.nl/agenda voor meer informatie en kaarten.