Afbeelding
Foto: Ronald Hooijmeijer

Dominee Coen van Alphen

Geen dag zonder Bach

Over deze column heb ik wel even geaarzeld: zou ik met een klassieke componist (wit, man, al 273 jaar dood) geen lezers wegjagen? Ik waag het er op. Ik heb namelijk een bijzondere uitnodiging gekregen: om voor een concert van de Stichting Klassiek in Rhoon mijn favoriete muziekkeuze aan te leveren. Omdat dit in de Dorpskerk is waar ik op zondag mag preken, vind ik dat natuurlijk ontzettend leuk. Op woensdagavond 7 juni is er prachtige muziek te horen van Johann Sebastian Bach. ‘Driewerf Bach’ heet het concert, want er worden werken uitgevoerd op piano, cello en orgel.
Is muziek van Bach tot nu toe niet zo jouw ding? Dan volgen hier negen redenen om je toch eens in Bach te verdiepen.

1. Basiskennis van Bach hoort bij de algemene ontwikkeling. Je moet op zijn minst weten van de Mattheus-Passion en het eerste deel gehoord hebben. Ben je daar doorheen, dan is er de Johannes-Passion, het Weihnachtsoratorium en nog veel meer. 

  1. 2. Luisteren naar klassieke muziek is goed voor je concentratievermogen, blijkt uit onderzoek. Dat geldt zeker voor Bach met zijn gestructureerde muziek. Ideaal dus voor bij het examen!
    3. Persoonlijk denk ik dat luisteren naar Bach ook een beter mens van je maakt, maar daar valt over te discussiëren. (Er zijn vast ook dictators die van Bach houden.)

    4. ‘Van de wieg….’ Bij de Prénatal verkopen ze cd’s met babymuziek van Bach. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen… Op die cd staat vast het Menuet in G, een lief dansje dat elke piano-leerling kent.

    5. ‘… tot het graf.’ Ook voor je uitvaart zit je met Bach altijd goed. ‘Bist du bei mir’ is een ontroerende aria. Ook katholieken komen aan hun trekken, met het ‘Ave Maria’. De melodie is overigens niet van Bach, maar van een collega, op basis van de bekende Prelude in C.

    6. Voor je nu denkt dat Bach alleen maar zware kerkmuziek schreef: er is ook lichtere muziek. Zoals een ‘Boeren’- en ‘Koffie’-cantate (met veel humor), die werden uitgevoerd in de kroeg.

    7. Niet alleen klassieke componisten maar ook jazz- en popmusici erkennen dat Bachs muziek tot de top behoort, en laten zich door hem inspireren. Een pianist als Keith Jarrett schakelde moeiteloos tussen Bach en eigentijdse muziek.

    8. Op de gouden plaat die met de Voyager-sonde in 1977 de ruimte werd ingestuurd, staan drie stukken van de beste man. Dus mocht je ooit met een buitenaards wezen in gesprek raken, dan weet je waar het over gaat.

    9. Het is gewoon mooie muziek… OK, dat is een kwestie van smaak, maar mijns inziens moet je wel erg bot van geest zijn als je niet geraakt wordt door het ‘Erbarme dich' of door ‘Jesu, joy of man's desiring'.

Kortom, welkom bij het concert. Niet overtuigd? Even goede vrienden. Wat mij betreft: geen dag zonder Bach.