Ambtenaren BAR-organisatie kunnen kiezen

ALBRANDSWAARD - De komende maanden wordt duidelijk voor welke gemeente de ambtenaren van de BAR-organisatie willen werken. Dat bleek maandag bij de raadscommissie Algemene Zaken en Financiën in Barendrecht. 

Begin juni start een periode van vier weken waarin de medewerkers van de BAR-organisatie hun voorkeur kenbaar kunnen maken. Begin oktober moet dan duidelijk zijn wie er voor Albrandswaard, Barendrecht of Ridderkerk gaat werken. Er is voor iedereen werk. Dat legde de Barendrechtse gemeentesecretaris Gert-Jan Bravenboer uit. Samen met wethouder Margo Stolk en burgemeester Govert Veldhuijzen beantwoordde hij vragen over het opzetten van een eigen ambtelijke organisatie voor Barendrecht. Deze eigen organisatie vervangt de gezamenlijke BAR-organisatie met Ridderkerk en Albrandswaard.

De kosten van de ontmanteling van de BAR-organisatie worden geraamd op vier miljoen euro. Daarvan betaalt Barendrecht twee en een half miljoen, Ridderkerk anderhalf miljoen en Albrandswaard niets. Het kleine Albrandswaard wordt door de twee andere gemeenten ontzien, omdat het alleen maar nadeel ondervindt van de verandering.

Albrandswaard gaat ongeveer de helft van haar ambtenaren inlenen bij de gemeente Ridderkerk. Barendrecht betaalt Albrandswaard daarvoor 750.000 euro. Ridderkerk neemt het risico van die inleen-constructie op zich.

Bij het ontmantelen van de BAR-organisatie ontstaan meer kosten voor ICT (automatisering). Barendrecht betaalt daarvan als ‘veroorzaker’ een miljoen meer aan bij dan de andere twee gemeenten. 

“Ik vind het een faire deal”, oordeelde de burgemeester van Barendrecht. Hij vindt de ontmanteling van de BAR-organisatie een logische ontwikkeling. Veldhuijzen verbaasde zich bij zijn aantreden over de manier waarop de BAR-organisatie werkte. Zo werd er niet geregistreerd welk werk voor welke gemeente werd gedaan. “En bij mijn collega’s was er geen bereidheid om daar iets aan te doen. Na twee maanden van verwondering was ik voor mezelf tot de conclusie gekomen dat we hier maar beter mee konden stoppen.”


Tuintjesmarkt Poortugaal

POORTUGAAL – Activiteiten Poortugaal houdt een Tuintjesmarkt op 20 mei tussen 11 en 16 uur. Aanmelden via activiteitenpoortugaal@
hotmail.com.