Leo van der Stelt, Steven Hulzebos, Marcel Huijgen in de tuin van Steven.
Leo van der Stelt, Steven Hulzebos, Marcel Huijgen in de tuin van Steven. Foto:

Volkstuinen moeten mogelijk plaatsmaken voor schoolgebouw

Door Astrid Potuijt

RHOON - De huurders van het volkstuinencomplex aan de Rivierweg waren met stomheid geslagen toen ze op 24 april een brief van de gemeente ontvingen waarin werd meegedeeld dat de locatie van de volkstuinen, mogelijk gebruikt gaat worden om een school te bouwen. Als de gemeenteraad dit plan goedkeurt tijdens de vergadering van 5 juni, zullen de tuinders plaats moeten maken voor de bouw. En kunnen ze hun mooie, goedverzorgde tuinen gedag zeggen.

Steven Hulzebos heeft meteen contact met de gemeente gezocht en zijn verhaal tijdens het spreekrecht in de raadsvergadering van 8 mei gedaan. Hij en alle andere huurders van de zestig verschillende tuinen, zijn de wanhoop nabij. Want wat als ze daadwerkelijk de tuin moeten opgeven? Het is niet alleen een tuin waar groente wordt gekweekt, het is namelijk veel meer dan dat. Het is levensstijl.

,,Ikzelf heb al 38 jaar deze tuin", vertelt Steven. ,,Ik eet het hele jaar groente uit de tuin en ben hier bijna iedere dag. Door de PTTS die ik heb opgelopen - door mijn werk bij de brandweer in Albrandswaard en Rotterdam - voelt de tuin als een rustig onderkomen waar ik fijn tot rust kan komen. Daarnaast is het ook een sociale plek. Alle tuinders zijn goed met elkaar, we helpen elkaar en we wisselen natuurlijk groentes uit."

Leo van der Stelt komt al van jongs af aan op de tuin. Toen zijn vader overleed, nam hij de tuin samen met zijn broer over. Hij komt er iedere dag en heeft zelfs kippen en een haan. ,,Weet je hoe lekker peen en uien smaken uit eigen tuin?" vraagt hij. ,,Het is zoveel beter als uit de supermarkt. En natuurlijk ook biologisch."

Naast dat deze mensen ontzettend houden van het tuinieren en het buiten zijn - ieder met een eigen reden - zit er ook heel wat tijd en geld in de tuinen. ,,Tuinieren is een meerjarenplan", vertelt Steven. ,,Je maakt een plan voor het eerste jaar, het jaar daarop, etc. De bewerkte grond is gezonde grond, maar dat bereik je dus pas na een aantal jaar. Ook zijn er hier tuinders die ecologisch kweken. Er komen sowieso geen bestrijdingsmiddelen binnen. We stoppen er allemaal veel geld in omdat we dat belangrijk vinden. We moeten er dan toch niet aandenken dat ons werk binnen korte tijd teniet wordt gedaan."
Steven, Marcel en Leo begrijpen ook niet goed hoe de gemeente deze grond kan aanwijzen voor een schoolgebouw. ,,Het is klein voor een school met minimaal twintig lokalen en ligt aan een drukke weg", vindt Steven. ,,Als hier een school moet komen met de benodigde parkeerplaatsen, is dit echt niet genoeg grond. Ook is kortgeleden schoolgebouw De Meijle gesloopt. Je vraagt je toch af waarom daar dan nu vier villa's staan. En ik neem toch aan dat de gemeente al jaren geleden wist dat er lokalen tekort zouden komen, met de nieuwe wijk Essendeal die toen gebouwd werd?"

Verhuizen
De tuinen verhuizen naar een andere locatie - mocht de gemeente met een alternatieve locatie komen - is ook niet zo makkelijk als het lijkt. ,,We zouden weer van voor af aan moeten beginnen, fruitbomen die al tientallen jaren op het terrein staan, kunnen niet makkelijk verhuisd worden. Al de investeringen die we in de grond hebben gedaan, zijn weg. De schuurtjes en kassen zijn niet zomaar te verhuizen. Doffe ellende dus."

Commissievergadering
Aankomende maandag, 15 mei wordt het onderwerp tijdens 'beraad en advies' besproken in het Huis van Albrandswaard. Steven, Leo en Marcel en vele andere van het complex zullen aanwezig zijn. Op 5 juni zal er een beslissing worden gemaakt.