Ruimte voor groei en vernieuwing in onderwijs

ALBRANDSWAARD - Eén van de tien speerpunten in het raadsakkoord is dat er voor ieder kind goed onderwijs is. Een belangrijke voorwaarden daarvoor is een prettig en fris schoolgebouw. College en gemeenteraad hebben afgesproken om te kijken hoe de schoolgebouwen in de gemeente er voor staan en wat er nodig is om ook in de toekomst kinderen een fijne schoolomgeving te bieden. Daarvoor is een totaalplan gemaakt voor alle scholen, het Integraal Huisvestingsplan Primair Onderwijs 2023 – 2027. 

Om te kunnen bepalen wat er nu en in de toekomst nodig is voor het onderwijs, is gekeken naar de toekomstige groei van het aantal leerlingen, het onderhoud en het verduurzamen van de gebouwen en de ambities van gemeente en scholen zelf. Onderwijs is namelijk meer dan lesgeven op school. Scholen, kinderopvang-organisaties, maatschappelijke organisaties en gemeente hebben hier intensief met elkaar over gesproken. Eén van de gedeelde ambities is het ontwikkelen van een doorlopende leerlijn. Dat betekent dat kinderen in schoolgebouwen niet alleen komen om te leren, maar ook om zich te ontwikkelen, te spelen en anderen te ontmoeten. 

Albrandswaard heeft een gevarieerd aanbod aan basisscholen en een spreiding over de drie kernen. De komende jaren stijgt het aantal leerlingen in sommige wijken, terwijl in andere wijken sprake is van krimp. Twee scholen groeien al binnen enkele jaren uit hun jasje: de Julianaschool en de Don Bosco. Daarom wil de gemeente investeren in nieuwe schoolgebouwen voor deze scholen.

Vervanging en
verduurzaming

Naast de opgave van extra ruimte om groei op te vangen, is er ook de uitdaging om alle schoolgebouwen aan toekomstige eisen aan te passen, denk aan een goed klimaat in de scholen. Een belangrijke ambitie van de gemeente is verder dat alle gemeentelijke gebouwen in 2050 energieneutraal zijn. Ook hiervoor zullen reeds bestaande schoolgebouwen op termijn aangepast moeten worden. 

Het college van B&W heeft het huisvestingsplan voor de scholen goedgekeurd. De gemeenteraad wordt nu gevraagd om hierover een besluit te nemen. Op 15 mei wordt het plan inhoudelijk besproken in het Beraad & Advies Welzijn. En vervolgens in de raadsvergadering van 5 juni besproken. 


Op zoek naar Engelse kop en schotels

POORTUGAAL - De Hooge-Werf is op zoek naar mooie Engelse kop en schotels. Vanaf maandag 8 mei starten ze met dagelijkse koffieochtenden en ze willen deze kopjes gaan gebruiken. Ook ouderwetse koekblikken zijn welkom. Wie het wil inleveren om de bewoners blij te maken, kan dit doen bij de receptie. Het Wiel 2.