Grote Stern op de voorkant van de kalender.
Grote Stern op de voorkant van de kalender. Foto:

Vogelkalender voor het goede doel

RHOON – Anco Euser doet op 6 mei mee met een team aan de Texel Big Day. Dit is een wedstrijd waarin teams 24 uur lang zoveel mogelijk vogels proberen te horen en zien op Texel, om hiermee geld op te halen voor het goede doel. De teams mogen alleen het eiland te voet of op de fiets over. 

Anco doet dit jaar voor de derde keer mee. ,,De start is zaterdag om 0.00 uur en 24 uur later moet je binnen zijn”, vertelt hij. ,,Dit is onderdeel van het Waddenvogelfestival welke het gehele weekend op Texel is. We hebben daar op de Vogelaarsmarkt zelfs een kraampje waar we nog meer items verkopen naast kalenders, zoals unieke rvs-sleutelhangers en een Corten Stalen Scholekster voor in de tuin. 100 procent van de opbrengsten gaan naar het Goede Doel. Vorig jaar zijn we tweede geworden in zowel soorten als qua teamopbrengsten. Dat willen we dit jaar natuurlijk verbeteren.”

2023 is het jaar van de Scholekster. Daar gaat het helaas niet goed mee. Dus een van de doelen is de Scholekster. Daarnaast heeft de Grote Stern enorm geleden onder de vogelgriep. Veel kolonies zijn compleet weggevaagd. Dit is zelfs op het nieuws geweest. Voor die twee vogels wordt geld opgehaald. Het team met de grootste opbrengst wint ook een prijs. 

,,Ik probeer af en toe de natuur in te gaan. Zowel in Rhoon als op Texel en daar foto’s te maken. Van enkele van mijn mooiste foto’s heb ik een 2024 Jaarkalender gemaakt. Iedere maand een foto passend bij de maand. Zo mag de Scholekster niet ontbreken en voorop staat één van de laatste Grote Sterns van de kolonie in het zuiden van Texel met een gevangen visje. Ik vond het een mooi beeld, maar ook zeker triest als je weet dat er geen een meer over is.” 

De kalenders zijn in verschillende uitvoeringen. Zowel A4 voor 12,50 euro als een bureau-versie voor 10 euro. Een setje kost 20 euro.

Bestellen kan eenvoudig door een mailtje te sturen naar: DeHopstersTexel@gmail.com of via Instagram
@topvantexel.


Dag van het Park op 20 mei

RHOON – Stichting sport, experience, fun houdt samen met de gemeente Albrandswaard op zaterdag 20 mei tussen 11 en 17.30 uur een buitendag in het Park van Rhoon. Tijdens deze dag is het park vol met activiteiten op het gebied van sport, cultuur, educatie en recreatie die begeleid worden door enkele lokale partijen. Ook wordt er livemuziek gespeeld en is er horeca aanwezig. Dit jaar is De dag van het Park gecombineerd met de officiële opening van het vernieuwde Park van Rhoon.


Ingezonden foto: Fuut met jongen

Deanne Struijk stuurde deze prachtige foto van een fuut met haar (of zijn) jongen naar de redactie van De Schakel.

Ook een mooie foto gemaakt in Poortugaal of Rhoon? Stuur de foto met een stukje tekst naar redac
tiealbrandswaard@barloka
lemedia.nl. (Niet alle foto's worden in de krant geplaatst.)

Foto Deanne Struijk