Irene Dumas samen met een leerling bij Stichting Het Startblok in zwembad Albrandswaard.
Irene Dumas samen met een leerling bij Stichting Het Startblok in zwembad Albrandswaard. Foto:

Irene Dumas: 'Ik ben de gelukkigste badjuf van de wereld'

POORTUGAAL - Begin dit jaar heeft stichting Het Startblok de zwemlessen van stichting Dynamo overgenomen. Het is een stichting die zwemlessen geeft aan mensen met een bijzondere eigenschap of beperking. Ze zijn al sinds 2015 actief in meerdere plaatsen in de regio.

Irene Dumas is een van de twee bestuurders van de stichting. ,,Ik was zwemonderwijzer en moest vijftien leerlingen zwemmen leren binnen veertig weken", vertelt ze. ,,En dan zie je er kinderen tussen staan waarvan je weet, dat gaat niet lukken met deze reguliere lessen. Het stoorde me zo dat ik bij medebestuurder Ton Lankhorst heb aangesloten. De stichting was toen net een half jaar actief. Sinds die tijd ben ik de gelukkigste badjuf van de wereld", lacht ze. ,,Het is heerlijk om de vooruitgang te zien bij de kinderen en volwassenen die bij ons zwemmen."

De stichting werkt met vrijwilligers. ,,Ze krijgen een kleine vergoeding voor het werk dat ze verzetten. Uiteraard moet er per les altijd een vrijwilliger met een zwemonderwijsdiploma aanwezig zijn, maar de overige vrijwilligers hoeven dit niet te bezitten. Zo hebben we mensen die ervaring in het onderwijs hebben en er zijn ouders  - die natuurlijk hun kind als geen ander kennen - meehelpen. De groepen zijn klein en we zwemmen met maximaal vier kinderen op één vrijwilliger. De kinderen kunnen zo op hun eigen tempo het zwemdiploma halen."

Het Startblok kan altijd meer vrijwilligers gebruiken. En wie wil zwemmen kan ook contact opnemen. ,,De wachttijden zijn kort en voor vrij- of banenzwemmen kan men zo terecht", zegt Irene. ,,Belangrijk om te weten is dat wij niet helpen met aan- en uitkleden. En dat begeleiders gratis mee het water in mogen."

Op woensdag wordt er tussen 19 en 20 uur zwemles aangeboden en van 20 tot 20.45 uur is er tijd voor vrij- en banenzwemmen. Kijk op hetstartblok.com voor meer informatie.