Arie Beukelman in Steevast

ALBRANDSWAARD - In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 vond de watersnoodramp plaats waarbij Zeeland niet gespaard bleef. Ook delen van Rhoon en Poortugaal hielden de voeten niet droog en werden door het water overrompeld. De Oudheidkamer in Poortugaal laat deze geschiedenis herleven door middel van een expositie. 

In het radioprogramma Steevast op Zondag praat presentator Piet Vermeulen zondag 5 februari van 13 tot 14 uur met Arie Beukelman, verbonden aan de oudheidkamer, over wat er in die nacht gebeurd is en wat hij zich daar nog van kan herinneren.
Tussen 12 en 13 uur de regionale actualiteiten en het item ‘Mijmeringen aan de Oude Maas’. Muziekkeuze en techniek door Bas van Driel.

www.rtvalbrandswaard.com.


Ga mee op avontuur in Klein Profijt

RHOON - Voor een jungletocht hoef je niet ver weg. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap houdt zaterdag 4 februari een tocht door het oude griend van Klein Profijt. Op avontuur in de oer-Hollandse jungle bij Rhoon.

Langs de oevers van de Oude Maas ligt een bijzonder stukje natuur: Klein Profijt, een oud griend waar het rivierwater twee keer per dag binnenstroomt. De wilgen worden al lang niet meer geknot en de natuur heeft hier vrij spel. Daardoor is er een echte wilgenjungle ontstaat waar veel dieren en planten zich thuis voelen. Er wonen ook bevers.

Onder begeleiding van een gids gaat men van de paden af over omgevallen bomen, langs kreekjes en door modderige oevers.

De excursie start zaterdag 4 februari om 10 uur op de parkeerplaats aan het einde van de Schenkeldijk in Rhoon. Aanmelden via www.zhl.nl/natuuragenda.


Alzheimer Café Albrandswaard

ALBRANDSWAARD- Het eerstvolgende Alzheimer café is op dinsdag 7 februari. Deze avond gaat over muziek en humor bij mensen met dementie.

Gespreksleider Klazina van der Herik gaat in gesprek met Robert Bloemhoff, hij is muziektherapeut en huisclown bij Laurens. Hij vertelt over zijn werk en waarom muziek en humor belangrijk zijn voor mensen met dementie, maar ook wat humor kan betekenen voor mantelzorgers in contact met hun naaste voor wie zij zorgen met dementie. 

Belangrijke momenten zijn vaak gekoppeld aan muziekherinneringen. Bij mensen met dementie kan muziek vergeten herinneringen of het gevoel hiervan naar boven halen. Er komt steeds meer bewijs voor de positieve effecten van het luisteren naar voorkeursmuziek bij mensen met dementie. 

Wijkcentrum De Boekenstal, Dorpsstraat 34 in Poortugaal. Inloop 19 uur, start 19.30 uur.


Creatieve workshops

POORTUGAAL - In atelier de IJsbaan is op zondag 12 februari een speciale dag: Hart-Creatie. Zo vlak voor Valentijnsdag kan men genieten op dit creatief moment op een inspirerende locatie met elkaar. Men kan een of meerdere workshops volgen. Kleien, schilderen (happy Stones, veren, potje, canvas) borduren, vilten, mandala tekenen of een verbinding te maken met je hartverlangen op papier.

De materialen en voorbeelden staan klaar en er is professionele begeleiding. Men moet van tevoren doorgeven of men mee-eet met de gezonde, vegetarische lunch. Van 10.30 tot 11.30 uur workshop 1, 11.30 tot 12.30 uur workshop 2, 12.30 tot 13.30 uur lunch en wandeling, 13.30 tot 14.30 uur workshop 3. 14.30 tot 15.30 uur workshop 4, 15.30 tot 16 uur afsluiting met drankje. Kosten per workshop 9 euro, lunch 9 euro. Vier workshops 40 euro.

Aanmelden via HetKamp
vuur7@hotmail.com..


Huisbezoeken 77-jarigen gestart

ALBRANDSWAARD - Welzijn Albrandswaard voert sinds 2019 huisbezoeken uit bij ouderen van diverse leeftijdscategorieën. Vorig jaar hebben zij op verzoek van de gemeente alle thuiswonende 85-plussers benaderd. Zij hebben allemaal een uitnodiging ontvangen om een afspraak te maken voor een huisbezoek. 

Deze groep ouderen is via de bijgevoegde folder ook op de hoogte van alle diensten van Welzijn Albrandswaard.

Vorige week zijn brieven uitgestuurd naar de eerste groep 77-jarigen, als die op is gaat Ouderenwerk van Welzijn Albrandswaard verder met 78-jarigen enz. Tijdens een huisbezoek, dat maximaal 1,5 uur duurt, gaat een getrainde vrijwilliger van Welzijn Albrandswaard in gesprek over wonen, vervoer, gezondheid, dagelijkse bezigheden, netwerk, Wmo behoeften zoals huishoudelijke hulp, enz. Een bezoek is vrijwillig, maar wordt door de deelnemers als heel nuttig en informatief ervaren. Want op dit moment is er misschien nog niets aan de hand, maar dat kan morgen anders zijn.

75-plusser die nog geen brief hebben ontvangen en wel een huisbezoek willen, kunnen contact opnemen met Welzijn Albrandswaard via 010-5018322.