Tonia Ruybroek van Welzijn Albrandswaard en wethouder Mieke van Ginkel.
Tonia Ruybroek van Welzijn Albrandswaard en wethouder Mieke van Ginkel. Foto:

De dementievriendelijke gemeente
‘We willen helpen (en) taboes doorbreken'

ALBRANDSWAARD - Ieder jaar krijgen er mensen dementie. Uit onderzoek blijkt dat de kans op dementie toeneemt met de leeftijd. Met een vergrijzende maatschappij betekent dit dat we er in de samenleving steeds meer mee te maken krijgen. Daarom zet Albrandswaard zich in voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. ,,Hoe kunnen wij er voor deze mensen zijn? En hoe doorbreken we gêne en taboes?” Een gesprek met wethouder Mieke van Ginkel, Tonia Ruybroek van Welzijn Albrandswaard en Jolanda Nederlof van Argos Zorggroep.

Dat het belangrijk is iets te doen, staat als een paal boven water voor de drie vrouwen. ,,We denken na hoe we er voor mensen met dementie en hun mantelzorgers kunnen zijn. Maar ook hoe we kunnen zorgen voor meer bewustwording en hoe we taboes rondom dementie kunnen doorbreken.” 

De inzet van Albrandswaard betaalt zich uit: de gemeente mag zich sinds september officieel Dementievriendelijke gemeente noemen. Van Ginkel: ,,Heel mooi, natuurlijk. Iets om trots op te zijn. Maar belangrijker is voor ons dat onze activiteiten het verschil maken. Denk aan bijvoorbeeld het Alzheimercafé en de Respijtdagen. Ik ben vooral trots op alle mantelzorgers die zich inzetten voor hun naasten, de activiteiten die door de werkgroepen worden georganiseerd en dat het ons lukt jonge mantelzorgers in beeld te krijgen.” Jolanda Nederlof van Argos Zorggroep sluit zich hierbij aan. ,,Mensen met dementie én de mantelzorgers krijgen binnen een Dementievriendelijke gemeente de hulp en ondersteuning die zij nodig hebben.”

Cijfers tonen aan dat 70 procent van de mensen met dementie ‘gewoon’ in de wijk woont met een mantelzorger. Grote kans dus dat iedereen iemand (onbewust) kent met dementie. Tonia Ruybroek van Welzijn Albrandswaard had een oudtante in Amerika die dementeerde. Precies in de coronaperiode. ,,Dat maakte het extra zwaar. Gelukkig waren er veel vrijwilligers; dan zie je weer hoe belangrijk het is om mensen om je heen te kennen.” Bij Mieke van Ginkel was het haar oma. ,,Samen ga je een reis aan en zie je haar leefwereld veranderen. En ik ben niet de enige; voor veel mensen geldt dat zij iemand in de omgeving kennen of hebben gekend met dementie.”

Dementievriendelijk blijven
Maar hoe zorgen we ervoor dat Albrandswaard Dementievriendelijk blijft? ,,We blijven als gemeente nadenken over hoe we er voor mensen met dementie en hun mantelzorgers kunnen zijn. Daarnaast is het belangrijk dat we de beeldvorming rondom dementie nog meer verbeteren”, zegt de wethouder. ,,We blijven zorgvuldig te werk gaan. Daarnaast werken we vraaggericht met bijvoorbeeld enquêtes. Om Dementievriendelijk te blijven is het belangrijk dat we hier tijd in investeren en met elkaar in gesprek blijven over de behoeften van de inwoners”, vult Ruybroek aan.

Nederlof: ,,Volhouden en er zo veel mogelijk aandacht aan blijven geven. Om dit te doen is het belangrijk dat professionals met elkaar blijven samenwerken, want alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat Albrandswaard Dementievriendelijk blijft.”

Informatie
Meer weten? Bel dan met Welzijn Albrandswaard via 010-501 8322 of ga naar www.welzijnalbrandswaard.nl/
dementie


Overdracht Jubileumboom bij kasteel
Met bomenexcursie

RHOON - De feestelijke overdracht van de Jubileumboom bij het kasteel van Rhoon vindt plaats op zaterdag 10 december. Aansluitend zal Netty Wermeester, gids bij het Zuid-Hollands Landschap, een excursie verzorgen waarna het jubileumjaar op passende wijze wordt afgesloten.

Om 14 uur draagt Joost Kievit, voorzitter van Water Natuurlijk Hollandse Delta, de boom over aan Hans Olthoff, voorzitter van de Natuurvereniging IJsselmonde. Om 14.30 uur wordt er op de jarige boom getoast. Aansluitend zal de excursie plaatsvinden.

Tijdens het symposium ‘Bomen over Bomen’ afgelopen april heeft Joost Kievit namens ‘Water Natuurlijk’ een jubileumboom aangeboden aan de Natuurvereniging Eiland IJsselmonde, vanwege het 50-jarig bestaan. Bij de oprit van het Kasteel van Rhoon was na een storm een zeer oude markante paardenkastanje omgewaaid. Een ideale plaats om een nieuwe boom te planten.

Bij inspectie van de door het Zuid-Hollands Landschap aangewezen plek, ontdekte de aanwezigen op die plaats een zaailing van een eik. In plaats van een nieuwe boom te planten is besloten de bestaande eik te adopteren. Om de boom te beschermen en te voorkomen dat bij onderhoud per abuis de boom schade op zou lopen of verdwijnen, is gevraagd om daar paaltjes ter bescherming omheen te plaatsen.

Tevens komt er een eikenhouten bord bij met opschrift en een QR-code die verwijst naar de website van de natuurvereniging.

www.natuurvereniging-ijssel
monde.nl.