Inwoners van Albrandswaard kunnen gratis hulp krijgen van een energiecoach.
Inwoners van Albrandswaard kunnen gratis hulp krijgen van een energiecoach.

Zuinig met energie, gemeente helpt

ALBRANDSWAARD - De gemeente hield woensdag 9 november in De Boekenstal een informatiemiddag en -avond over het besparen van energie. Inwoners van de gemeente werden geïnformeerd over hoe ze kunnen besparen, welke maatregelen ze kunnen nemen en er werd aan hen gevraagd waar behoefte aan is. ,,Wij willen de inwoners helpen en tegemoetkomen, maar willen dan eerst inzicht in behoeftes", vertelt een van de voorlichters. Op de tafel liggen verschillende artikelen die als voorbeeld dienen. ,,Sommige artikelen zijn natuurlijk een open deur, zoals het kleed op de bank. Het houdt je warm en je kan de verwarming uitlaten of eerder uitzetten", vertelt hij. ,,Maar dit elektrische kussen is heel zuinig in gebruik, makkelijker en goedkoper in gebruik dan een kruik en niet bij iedereen bekend." Hij vertelt over speciaal folie dat je op ramen kan plakken zodat het beter geïsoleerd is en over de luxaflex die extra isoleren. ,,Een stuk goedkoper dan dubbele beglazing aanschaffen bijvoorbeeld." Stekkerdozen met een schakelaar zijn aan te raden, omdat dit sluipstroom voorkomt. Een timer op bijvoorbeeld de televisie, zodat deze vanzelf uitschakelt, mocht je het zelf iedere keer vergeten. En afhankelijk van de leeftijd van de wasmachine en droger, is het misschien ook handig om deze stekkers er bij geen gebruik uit te halen. Alle kleine beetjes helpen. De nieuwste modellen verbruiken veel minder sluipstroom, dus bij deze apparaten is het waarschijnlijk niet nodig. ,,Veel mensen douchen vrij lang en niet iedereen heeft in de gaten dat het veel geld kost. Met deze timer kan je precies zien hoelang je al bezig bent", vertelt hij terwijl een waterdichte timer met drie zandlopers laat zien. Acht, zes en vier minuten. ,,Zo weet je precies hoelang je al onder de douche staat."
Er zijn nog veel meer tips en adviezen te geven. Kleine aanpassingen die een groot verschil op jaarbasis kunnen maken.

De gemeente heeft een energiecoach die gratis bij de mensen thuis komt om te kijken naar kleine besparingen. Handig voor diegene die een te hoge rekening heeft en hier graag wat in wil veranderen. Ook kunnen inwoners van Albrandswaard de WoonWijzerbox aanvragen t.w.v 90 euro. Hierin zitten artikelen die op allerlei manieren energie besparen. Kijk hiervoor op woonwijzerwinkel.nl/rrealbrandswaard.

Via de website van de gemeente is het bezoek van de energiecoach te regelen. 


Marlies Slegers op De Overkant

RHOON - Op OBS De Overkant kwam vrijdag 11 november speciaal bezoek ter afsluiting van het project De Schoolschrijver. De afgelopen periode hebben de groepen 3 tot en met 8 aan projecten gewerkt rondom verhalen schrijven. Groep 3 en 4 ging op Boekenreis. Groep 5 tot en met 8 had als thema: Leesgeheimen. De kinderen kregen van drie verschillende schrijvers tips voor het schrijven van een verhaal. Zo vindt Tosca Menten het belangrijk dat een personage net even anders is dan je van tevoren had bedacht, vertelde Simone Arts dat het belangrijk is om met een personage mee te leven en geniet Jozua Douglas van bizarre feitjes en weetjes.

De schoolschrijver, Marlies Slegers, heeft de laatste les in de klassen met de leerlingen gedaan. Daarnaast heeft Marlies Slegers een aantal van haar eigen boeken laten zien en een stukje voorgelezen.

De bovenbouw moest in vijf minuten tijd een cliffhanger schrijven van Marlies  Slegers.