De gezamenlijke ruimte met een inkijkje in een van de kamers.
De gezamenlijke ruimte met een inkijkje in een van de kamers.

‘t Centrum is tijdelijk een crisisnoodopvang

Algemeen

RHOON – ’t Centrum in Rhoon is in rap tempo omgebouwd tot een crisisnoodopvang voor asielzoekers. Vanaf maandag 7 november tot en met 8 januari verblijven er vrouwen met kinderen. 

Door Astrid Potuijt

Er zijn units geplaatst in het pand waardoor de mensen toch nog iets van privacy hebben. In de negen kamers staan bedden, stoelen en een aantal kleine kasten om kleding in op te bergen. De wandjes kunnen verplaatst worden, mocht de samenstelling van de ‘gezinnen’ niet uitkomen. Buiten staan twee cabines. Eén met douches en één met toiletten. 

Op donderdag 3 november mochten de omwonenden een kijkje nemen en konden ze vragen stellen. Op dat moment was ook nog niet bekend wie er precies in ‘t centrum komen verblijven. In ieder geval maximaal 25 vrouwen en kinderen. ,,In het voorjaar werd deze locatie gebruikt om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen, toen stonden er 32 bedden in deze ruimte. Dat was voor eventjes wel te doen, maar natuurlijk niet ideaal”, zegt burgemeester Jolanda de Witte. 

,,We proberen de locatie zo goed mogelijk aan te passen aan de omstandigheden”, zegt Sjaak Seen van de  Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. ,, Er lopen diverse processen, zoals onder andere deze tijdelijke opvang. De officiële afspraak is dat per 1 januari het COA (Centrale Orgaan opvang Asielzoekers) de locaties overneemt. Wij weten dat dit vanuit realistisch oogpunt heel lastig kan worden, zeker omdat de instroming van asielzoekers in ons land deze week weer is toegenomen. Het uitgangspunt is dat deze mensen per 8 januari elders in de regio terecht kunnen.”

Op de locatie is een verpleegkundige en een locatiemanager aanwezig. Voor de asielzoekers wordt dagbesteding georganiseerd en de mogelijkheden voor school worden per kind bekeken. Daarnaast zal er 24 uur per dag begeleiding/beveiliging aanwezig zijn.

,,Het is jammer dat het moet, maar ik vind het ontzettend mooi dat we dit gebouw van de kerk kunnen gebruiken om 20 tot 25 mensen te kunnen helpen”, zegt de burgemeester. ,, Het kleinschalige heeft als voordeel dat we de mensen kunnen leren kennen. We doen er alles aan om dit op een goede manier te organiseren. Het moet goed zijn voor deze mensen, maar ook voor de buurt. We kijken er positief naar, maar zijn ook alert.”

De burgemeester wil zeker langsgaan, maar eerst afwachten waar de behoeftes van de mensen liggen. 

,,De sociale initiatieven zijn hartverwarmend. Laten we ons sociale hart gebruiken voor mensen die het op dit moment heel hard nodig hebben”, sluit burgmeester Jolanda de Witte af. 

Wie vragen of opmerkingen heeft kan mailen naar asielzoekers@albrandswaard.nl of bellen met 06 - 29416738. Dit telefoonnummer is 24/7 bereikbaar voor het melden van eventuele overlast.

Buiten staan de douche- en toiletcabines.