Motie van treurnis en verdeeldheid in raad

ALBRANDSWAARD – Het bespreken van de omgevingswet leidde in de raadsvergadering van 31 oktober tot veel onduidelijkheid. 

Eerder werd dit punt besproken tijdens de vergadering Beraad en Advies op 11 oktober. De antwoorden die wethouder Richard Polder gaf op de vragen die werden gesteld, bleken niet allemaal te kloppen.

Het ging over de kaders die gesteld werden bij marktinitiatieven voor het bouwen van woningen, om de procedures sneller te laten verlopen. In het voorstel van het college ging het over meer dan elf woningen en meer dan 2000 vierkante meter. Alles wat daaronder zou vallen, kon het college bepalen zonder overleg met de raad. De raadsleden zouden wel een Raadsinformatiebrief (RIB) ontvangen, zodat ze op de hoogte blijven en alsnog kunnen besluiten of ze het als raad zouden willen bespreken. Tijdens de vergadering bleek dat de raad wel een Raadsinformatiebrief (RIB) krijgt, maar er niks meer over te zeggen heeft.

Amendementen
In de raadsvergadering werden twee amendementen ingediend. NAP pleitte ervoor om bij meer dan twee woningen het marktinitiatief door de raad te laten bepalen. EVA stelde meer dan zes woningen voor. Tevens een oppervlakte van 1000 vierkante meter en voegde er een haakje aan toe, dat als het college toch vindt dat het voorstel door de raad beoordeeld moet worden, zij dit alsnog kunnen doen, ook al valt het initiatief binnen de kaders.

Voorstel aangenomen
Een lange discussie, met diverse schorsingen en zelfs een motie van treurnis – ingediend door GroenLinks/PvdA, Stem Lokaal, NAP en Leefbaar Albrandswaard – leidde ertoe dat het amendement van EVA dertien stemmen voor (EVA, VVD, CDA) en zeven stemmen tegen kreeg en het voorstel over de omgevingswet met hetzelfde aantal stemmen voor werd aangenomen.

Motie van treurnis
Een motie van treurnis is een motie waarin wordt uitgesproken dat het orgaan dat de motie aanneemt een bepaalde gang van zaken of een bepaalde opstelling door degene, tegen wie de motie is gericht, betreurt. Deze motie heeft geen bindende kracht.