Werkzaamheden Hoge Veld en Johannapolder

ALBRANDSWAARD - De noodzakelijke boswerkzaamheden in het kader van de essentaksterfte zullen na het broedseizoen 2023 van start gaan in Het Hoge Veld en in de Johannapolder. De aanpak van de essentaksterfte gaat leiden tot hoogwaardige en bijzondere natuur

Deze zomer worden zieke essen uit het bos weggehaald. De bomen die omgezaagd zullen worden staan aangeduid met een oranje stip. De Johannapolder heeft een aandeel hoofdboomsoort van 40 procent Es die matig tot zwaar is aangetast met essentaksterfte. Vanwege de mate van aantasting van essentaksterfte is het noodzakelijk om in te grijpen. Essentaksterfte is een ziekte door schimmelaantasting, wat ertoe leidt dat de aangetaste essen meestal op korte termijn sterven en omvallen. Veel van deze bomen staan op valafstand van wandel- of fietspaden en vormen een mogelijk gevaar voor recreanten. Aangezien veel van de aanwezige essen dicht bij elkaar staan, zal de impact van de werkzaamheden groot zijn op het aanzicht van de omgeving.

Oorspronkelijk zouden de werkzaamheden al in 2021 zijn uitgevoerd. Sindsdien is er veelvuldig overlegd met natuurverenigingen, de gemeente en De Bomenridders van Albrandswaard. De nu aanwezige essenvakken bieden weinig perspectief voor de toekomst wanneer er niet ingegrepen gaat worden. 

Ondanks dat de noodzakelijke werkzaamheden toekomst bieden, zal de impact op de Johannapolder groot zijn. De herplant van de Johannapolder zal in de winter van 2022/2023 plaats vinden. Hierbij worden ook scholen, omwonenden en natuurliefhebbers uitgenodigd om samen mee bomen te komen planten. De herplant in het Hoge Veld zal plaatsvinden in de winter van 2023/2024 gebeuren.

Caravan Hoge Veld
Omdat de boswerkzaamheden veel vragen kunnen oproepen, is een boswachter van Staatsbosbeheer, namens het recreatieschap, beschikbaar in het Hoge Veld. Hij staat met een caravan op de parkeerplaats van het Hoge Veld. Daarvandaan worden excursies georganiseerd. Men kan hierbij aansluiten, informatie krijgen en vragen stellen.

De boswachter is aanwezig op woensdag 13 juli tussen 10 en 15 uur.