Nieuw landschapsschilderij Driepolderpunt

RHOON - Op de geboortedag van Napoleon (15 augustus 1769) werd de Portlandpolder ingepolderd. Het resultaat van deze inpoldering is te zien op het allernieuwste schilderij, bijna zo groot als de Nachtwacht, dat op 2 juli op het Driepolderpunt aan de Schenkeldijk om 11 uur wordt onthuld door burgemeester Jolanda de Witte. Het ‘zicht op deze polder’ in het Buijtenland van Rhoon is een van de programma onderdelen tijdens de Polderdag, 13 jaar na het eerste, uit protest geboren, landschapsschilderij Driepolderpunt.

Destijds onthuld door Alexander Pechtold, waarop in dat jaar nog een aantal coryfeeën er hun opwachting maakten om het protest, tegen het onder water zetten van deze mooie polders, te ondersteunen. 

Na 13 jaar was de oorspronkelijke lijst wel aan vervanging toe en is er op initiatief van de VVPA samen met de Provincie een duurzame lijst gemaakt van corten staal. Ter omlijsting zal La Bona Futura muziek ten gehore brengen en zal schaapherder Paul Kok er met een kleine kudde en hond een demonstratie schapen drijven geven. Vervolgens zal het gezelschap naar De Buytenhof gaan om daar de eerste recreatieve struinroutes te openen.

Wandelaars die de Boerenroute nemen komen vanzelf langs het Driepolderpunt. Startend vanaf de Vlakkenburg kan men langs de randen van de akkers naar de molenplaats lopen bij Siem Barendregt en vandaar over sloten en langs de gewassen naar de Schenkeldijk lopen. Vanaf het Driepolderpunt kan men dan het Vossenpad volgen dat o.a. langs de Vossenburg en Portland loopt.

Op de Vossenburg kan men zich laten informeren over de natuurinclusieve landbouw met veel bloemrijke nieuwe gewassen, er is een kraam van Rechtstreex, de imker verkoopt er honing en geeft uitleg en tevens zal de wildbeheerseenheid voorlichting geven over hun werk. Naast de boerderij en machines is er ook de pensionstalling en paarden, de kipcaravan en huisverkoop van eigen producten

Bij de monumentale Portlandhoeve zijn de deuren open. Belinda Hendriks zal workshops geven op 'de deel' in de flathoge schuur. Loonbedrijf van der Ent heeft er enkele historische tractoren uitgestald ter promotie van de historische landbouwdag dit najaar.

Voor informatie, programma, routes en meer: www.vvpa.nl polderdag-2-juli-2022