De windturbines zullen vanaf 1.7 kilometer zelfs te zien zijn en delen van Poortugaal overschaduwen.
De windturbines zullen vanaf 1.7 kilometer zelfs te zien zijn en delen van Poortugaal overschaduwen. Foto:

Praat mee met klankbordgroep windturbines Beneluxplein

ALBRANDSWAARD - Een groep bewoners van Albrandswaard en enkele inwoners van Hoogvliet zijn sinds dit voorjaar verenigd in een klankbordgroep teneinde gevraagd en ongevraagd advies uit te brengen richting de gemeente Rotterdam omtrent de windturbines die gepland staan nabij het Beneluxplein. Deze klankbordgroep is geen actiecomité die tegen windenergie is, maar kijkt mee tijdens het ontwikkelproces en verstrekt de gemeente Rotterdam advies (teneinde de gemeente te dwingen een gedegen proces te doorlopen) en tracht hierdoor mogelijke toekomstige overlast, tijdens en na eventuele realisatie van windturbines, te minimaliseren. 

Waar er tot medio 2021 nog plannen lagen voor drie 145 meter hoge windturbines heeft de gemeente Rotterdam deze sinds het najaar van 2021 drastisch aangepast naar twee maximaal 250 meter hoge windturbines. Deze wijziging is noodzakelijk volgens de gemeente Rotterdam vanwege verlaagde subsidiebaten (SDE++) voor lagere turbines. Echter door het vervallen van een turbine, zijn de eisen en verplichtingen waaraan de gemeente Rotterdam moet voldoen potentieel ook soepeler geworden, iets dat de klankbordgroep zeer kritisch volgt.

Cees van Bragt van de klankbordgroep: ,,Met name de wijziging van drie lagere naar twee maar liefst 100 meter hogere turbines en de gevolgen van (laagfrequent)geluid en slagschaduw op de gezondheid en leefomgeving leeft onder de bewoners van Poortugaal en Hoogvliet en zijn dus ook belangrijke punten van de klankbordgroep. Effecten op de leefomgeving beperken zich niet alleen de leefomgeving van mensen, ook op de flora en fauna in het Valckesteynse bos. Deze effecten zullen gedegen onderzocht moeten worden. Daarnaast zal de klankbordgroep de gemeente Rotterdam erop blijven wijzen dat het Valckesteynse bos een compensatiebos is en moet blijven. Industriële windturbines in dit gebied dienen de rust, natuur en recreatiemogelijkheden in dit reeds dichtbevolkte gebied niet verder te verstoren.”

Daarnaast ziet de klankbordgroep erop toe dat ondanks het feit dat de turbines rondom het Beneluxplein formeel geen windpark zijn - een windpark geldt bij minimaal drie windturbines - de gemeente Rotterdam desondanks wel dient te voldoen aan de nieuwe op stapel staande nationale windturbine bepalingen voor windparken. Hierin zullen waarschijnlijk ook absolute afstandsnormen op basis van (tip)hoogte worden vastgelegd. 

De eerste voorzichtige successen van een stroef op gang komend participatieproces lijken te worden bereikt. ,,Aanvankelijk gaf de (op dit moment demissionaire) wethouder Bonte aan het oorspronkelijke Milieu Effect Rapport niet te herzien ondanks 100 meter hogere turbines dan opgenomen in de oorspronkelijke plannen alvorens over te gaan tot het aanbesteden (verkopen) van de grond”, zegt Van Bragt. ,,Tijdens gesprekken met de klankbordgroep Albrandswaard en een door de klankbordgroep opgesteld advies-rapport is het dringende verzoek gedaan om alvorens over te gaan tot aanbesteding van de grond eerst een milieueffectrapportage uit te laten voeren. Een zogenoemde plan-m.e.r. procedure: waarin verschillende alternatieven onderzocht worden, inclusief de effecten op de leefomgeving. Naar eigen zeggen snapt wethouder Bonte van Rotterdam nu dat bewoners zo snel mogelijk en gedegen duidelijkheid willen hebben over de omgevingseffecten van de windturbines en heeft hij nu alsnog besloten een plan-m.e.r.-procedure voorafgaand aan de aanbesteding van de grond uit te laten voeren.”

Over de opdrachtverstrekking en de inhoud zal de klankbordgroep Windenergie Benelux uit Albrandswaard er wederom naar streven bindend advies uit te brengen richting de gemeente Rotterdam. Ook zal ze trachten een frequent overleg op zowel ambtelijk als ook bestuurlijk niveau met de gemeente Rotterdam te starten en later dit jaar inhoudelijk reageren op de aanbestedingseisen vanuit de gemeente Rotterdam.

Juist omdat de klankbordgroep steeds meer richting inhoudelijke discussies gaat roepen ze hierbij betrokken en actieve bewoners op zich aan te melden voor deelname aan de klankbordgroep. Vooral mensen met juridische expertise, technische expertise op gebied van geluid en medisch expertise zijn nog ondervertegenwoordigd in de huidige klankbordgroep en zouden een zeer welkome aanvulling zijn op het huidige team.


Mail bij interesse naar windenergie.albrandswaard@gmail.com.