Karin Noordzij: 'Regelmatig beoefenen van Yoga Nidra heeft veel voordelen'.
Karin Noordzij: 'Regelmatig beoefenen van Yoga Nidra heeft veel voordelen'. Foto:

Yoga Nidra is voor iedereen mogelijk

POORTUGAAL - Yoga Nidra is een vorm van yoga waarbij het lichaam in een slaaptoestand verkeert, maar het innerlijk bewustzijn wakker blijft. De techniek is ontwikkeld in de jaren zeventig van de vorige eeuw, door Swami Satyananda Saraswati.
Ontspannings- en meditatietechnieken zijn al eeuwen oud, maar het is gebleken, door wetenschappelijk onderzoek, dat het beoefenen van Yoga Nidra snel effect heeft. Tijdens de oefening komen lichamelijke en geestelijke spanningen los, en blokkades worden opgeheven. Er volgt een diepere ontspanning: fysiek, mentaal, en emotioneel. Het zelfhelend vermogen van het lichaam herstelt zich.
De techniek Yoga Nidra duurt ongeveer veertig minuten. De Yoga Nidra les bestaat vaak uit drie onderdelen: een rondgang door het lichaam via een vaste volgorde, concentratie op de ademhaling en een visualisatie.
Regelmatig beoefenen van Yoga Nidra zorgt voor een verbeterd slaapgedrag, een verbeterde concentratie, betere verbinding met de intuïtie, en een eventuele verandering van gedrag en karakter door het uitspreken van een voornemen. Yoga Nidra is daarom zeer geschikt bij burn-outklachten, ter ondersteuning bij de revalidatie, bij klachten door NAH (overprikkeling, vermoeidheid, verminderde concentratie). Bij Yoga Nidra ligt men meestal op de yogamat, en wanneer men de lessen online volgt, is het ook mogelijk vanuit bed of (rol)stoel te oefenen.
Yoga Nidra is vanaf 1 juli te beoefenen in het Centrum voor Yoga, meditatie en bewustwording, Anima4ever. Meer info: karin.noordzij@anima4ever.nl.