Niet blij met vluchtelingen Kleidijk

RHOON - Vrijdag maakte gemeente Albrandswaard bekend dat er meerdere woonplekken worden gerealiseerd in Albrandswaard voor vluchtelingen uit Oekraïne. Zo is er onder andere een kantoorpand aan Kleidijk 35 waar na verbouwing veertig vluchtelingen in kunnen.

Omwonende zijn niet blij met dit plan. ,,Wij wonen hier met twintig man, komen er opeens veertig bij.”
Volgens omwonende B. Blonk kwam er donderdagavond 12 mei pas om 18 uur een ambtenaar aan de deur om het plan mee te delen. ,,En op vrijdag ontvingen we de brief”, vertelt Blonk. ,,We hebben totaal geen inspraak en zijn niet op tijd geïnformeerd. De gemeente weet dit al 2,5 maand. Het is toch vreemd dat wij dit nu pas horen, tegelijkertijd met dat het in de media komt.”
,,Als de gemeente met ons in gesprek was gegaan en wij hadden mee kunnen praten, had het al heel anders geweest. Dan hadden we kunnen verzoeken om minder vluchtelingen. Veertig is erg veel. Het is twintig meter van mijn woning. Niemand zou daar toch blij van worden?”

Gemeente Albrandswaard vindt het erg belangrijk dat omwonenden van deze locatie goed geïnformeerd zijn. ,,Op het moment dat duidelijk was dat deze locatie voldeed aan de eisen voor tijdelijke huisvesting en gebruikt kon gaan worden voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne, hebben we hen meteen geïnformeerd. Enerzijds via een informatiebrief huis-aan-huis, anderzijds door persoonlijk bij ze langs te gaan", zegt een woordvoerder van de gemeente.
,,In de komende weken gaan we in gesprek met omwonenden om op hun vragen in te gaan en de vragen te beantwoorden.We verwachten dat na ongeveer 6 tot 8 weken, als de verbouwing gereed is, het pand bewoond kan worden en we de eerste vluchtelingen kunnen ontvangen. We hopen met elkaar een veilige opvang te kunnen realiseren voor de Oekraïnse vluchtelingen.”
,,De vraag naar tijdelijke opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne is groot. Vanuit de regering wordt een beroep gedaan op alle gemeenten in Nederland om geschikte locaties voor huisvesting te vinden. We zijn blij met het aanbod van de locatie aan de Kleidijk voor tijdelijke huisvesting. Hiermee kunnen we zorgen voor een veilige plek voor mensen die uit hun land zijn gevlucht voor de oorlog.”