Je gebruikt je hele lichaam als je door een hoepel stapt.
Je gebruikt je hele lichaam als je door een hoepel stapt. Foto:

Oud en jong gaan samen gymen

POORTUGAAL - Al vijf jaar geeft Ger Meijdam via SWA bewegingstherapie aan ouderen. Het is net gym, maar dan anders. ,,Je moet het zien als zelfredzaamheid. Ik geef oefeningen, zoals op je knieën tien meter kruipen om een tennisbal uit een hoepel te halen, puur omdat als iemand thuis valt en niet meer overeind kan, toch bij de telefoon kan komen", vertelt Ger Meijdam ,,Door er een spelelement van te maken, is het leuk voor de deelnemers en tegelijkertijd heel nuttig."

Ger heef nog veel meer voorbeelden waar de oefeningen die hij geeft, nuttig voor kunnen zijn. De bewegingstherapie is populair. Vanwege het sociale karakter en de deskundige leiding van Ger, die van oorspong fysiotherapeut was. Inmiddels is hij ruim tachtig jaar, maar nog steeds erg fit. ,,Het is fijn om deze lessen te geven", zegt hij. ,,Het was de bedoeling dat ik zo'n acht mensen in de groep zou hebben. Nou, inmiddels zijn dat twee groepen met elk 22 deelnemers en er staan mensen op de wachtlijst. We zijn net een derde groep gestart waar ook Oekraïense moeders en hun kinderen aan deelnemen. Omdat het zoveel mensen zijn en ik iedereen goed wil begeleiden, heb ik tegenwoordig hulp van een andere vrijwilliger die als het nodig is, ook de les kan overnemen. Ook kan ik niet zonder mijn vrijwilligers Arie en Piet. Want er moet heel wat klaargezet worden voordat de les start."

De deelnemers hoeven niks te doen en mogen zelf bepalen of ze een oefening tien keer of slechts twee keer kunnen doen. maar Ger staat er op dat ze wel wekelijks komen. ,,Het is zo belangrijk dat ze de deur uitkomen. Je hoeft hier niks, al blijf je de hele les op je kont zitten, maar ga de deur uit. Achter de geraniums zitten, kan altijd nog." Uiteindelijk doen ze allemaal mee en hebben ze ook nog lol met elkaar.

Woensdag 25 mei is de laatste les van het seizoen. Ger had het mooie idee om jonge kinderen aan deze speciale les toe te voegen. Kevin Francois, meester van groep vier en vijf van OBS Valckesteyn, was meteen enthousiast toen hij van de plannen van Ger hoorde. En zo hebben ze er samen voor gezorgd dat bij de laatste twee lessen, ook nog zo'n dertig kinderen meedoen. 

,,Mijn eerste baan was om bewegingstherapie te geven aan geestelijk gehandicapten. Daar hebben we toen ook al eens met een klas samengewerkt en dat was heel leuk. Je ziet de gedragsveranderingen bij zowel de kinderen als de deelnemers. Ik vind het heel fijn dat we dit nu ook een keer hier kunnen doen. Ik heb de muziek er speciaal voor aangepast. We hebben K3 Liedjes, 'Welkom allemaal' van de Luizenmoeder, maar ook Bill Haley."

In september begint het nieuwe seizoen weer. Wie mee wil doen kan zich bij Ger Meijdam aanmelden via 06-18150843.