Afscheidshuis de Suite.
Afscheidshuis de Suite. Foto:

INGEZONDEN

Het college 'is van
mening' dat

In de raadsvergadering van 9 mei jl. heeft het college aangegeven dat zij 'van mening zijn' dat de bedrijfsactiviteiten van Afscheidshuis de Suite niet passen in de afgegeven omgevingsvergunning.

In november 2021 heeft het college een ambtelijk advies naast zich neergelegd waarin, op basis van een juridisch rapport, werd aangegeven dat de activiteiten wel mogelijk zijn en het handhavingsverzoek van de omwonenden werd afgewezen. Dit rapport is door de advocaat van de gemeente benoemd en als argument gebruikt in een openbare zitting van de rechtbank in Rotterdam. Het bestaan van het rapport is ook bekend bij de omwonenden.
Op basis van dat advies zien wij geen aanleiding om de activiteiten van het enige afscheidshuis in Albrandswaard te staken. Wij hebben dit ook open gecommuniceerd met de meest betrokken omwonenden en hen herhaaldelijk uitgenodigd voor een gesprek. Helaas is daar tot op de dag van vandaag niet op ingegaan, maar wij staan daar nog steeds voor open.
Omdat het telkens om 'de mening van het college' gaat kunnen wij daar geen formeel bezwaar tegen maken. Mede daardoor is er bij omwonenden veel onduidelijkheid ontstaan. Wanneer het college echter volhard in haar mening en tot juridische handhaving overgaat staat de weg naar bezwaar en beroep open en zullen wij daar gebruik van maken.

Wij hopen echter nog steeds dat dit verschil van mening en inzicht in dialoog opgelost kan worden.

Afscheidshuis de Suite


Kosten op het sterfhuis

Het probleem van de Molenweg 2 is geen kwestie van dialoog of onbegrip bij de buren. Volgens het bestemmingsplan mag hier alleen een kantoor zitten; dat is geen mening maar een feit. In november heeft de gemeente de ondernemers en de eigenaar een brief geschreven met een duidelijke boodschap: een uitvaartbedrijf/mortuarium mag zich niet vestigen midden in een woonwijk. Je kun het 'afscheid nemen van je geliefde' noemen maar de realiteit is dat achter het dunne muurtje waar we dagelijks langs lopen lichamen worden opgeslagen.
Lijkwagens rijden af en aan door onze buurt, langs onze huizen, onder onze ramen, langs de kinderen van de buurt die spelen of naar school gaan. De gemeente kon pas beginnen met handhaven na het starten van de bedrijfsactiviteiten. Je mag een koeling plaatsen in een pand, maar pas als je er lijken in legt overtreed je de regels en kan er worden ingegrepen. Ondanks de waarschuwingen draait het bedrijf door, een merkwaardig gekozen bedrijfsrisico gezien de kwetsbare klanten.Dat er ambtelijk argumenten zijn uitgewisseld voor en tegen de vestiging van je bedrijf wil niet zeggen dat je je goddelijke gang maar mag gaan, dwars tegen regels en fatsoen in. Buren die contact hadden met de handhavers kregen meteen dreigbrieven van de kant van het uitvaartbedrijf: heel prettige omgangsvormen.Jammer dat het allemaal zo lang moet duren en dat er een rechter aan te pas lijkt te moeten komen. Een dure zaak voor de gemeente: letterlijk kosten op het sterfhuis.

De omwonenden