Tim Berkhout (31) van ’t Kaasplateau in Rhoon.
Tim Berkhout (31) van ’t Kaasplateau in Rhoon.

Deze kaaswinkel bestaat pas een half jaar, maar behoort nu al tot Nederlands beste

Algemeen

Door Jamie van Velzen

In de prijzen vallen terwijl je net om de hoek komt kijken; Tim Berkhout (31) van ’t Kaasplateau in Rhoon doet het. Zijn kaasspeciaalzaak werd zowel in de binnenlandse als de buitenlandse kaas derde van ons land. ,,Twee keer in de top drie, dat is onwijs mooi.”

Een trofee en hét gouden kaasmes sieren sinds vorige week de toonbank. Berkhout en zijn team zijn er maar wat trots op. ,,De nummer een van de categorie binnenlandse kaas draait al jaren mee. Wij staan dan ineens tussen dat soort vedettes.” Als winnaar uit de wedstrijd komen, dat had hij zelf al niet voorspeld. ,,Daar vind ik ons nog te nieuw voor, maar we staan er nu al dichtbij.”

Hij moet nog even bijkomen van de festiviteiten van afgelopen week. Niet met zijn schort, maar met een overhemd en nette spijkerbroek vertrok hij naar Studio 21 in Hilversum. ,,Humberto Tan presenteerde de avond. Alle finalisten zaten aan zo’n talkshow achtige tafel en hij stelde ons allemaal een aantal vragen.”

Mystery guests
Door een aantal leveranciers werd Berkhout een aantal maanden terug getipt over de wedstrijd. Hij schreef zich in, niet wetende wat er daarna allemaal op zijn pad zou komen. ,,Er kwamen verspreid over een aantal weken ‘mystery guests’ om wat te kopen en we kregen meerdere bezoeken van een vakjury. Die laatste was uiteraard wel aangekondigd”, vertelt hij. ,,Voor ons is iedere klant nog een mystery guest omdat wij nog niet iedereen kennen, maar toch was dit heel spannend”, lacht hij.

Maar hoe krijg je de nu de titel van (een van) ‘Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak’ en ‘Nederlandse Beste Foodsspecialist Buitenlandse Kaas’? Dat heeft niet alleen te maken met het aanbod van de kazen, maar ook de winkel als geheel en hoe je jezelf presenteert.

Rijpkasten
Wie de winkel aan het J. Louwersplein in Rhoon binnenkomt, valt de gelijk de drie grote rijpkasten op. Hier worden sommige bestelde kazen na binnenkomst nog even verder gerijpt, waardoor de kwaliteit nog beter wordt. De rest van speciaalzaak is ruim ingedeeld, met links een kleine notenbar en achterin de toonbank met de planken vol met de grote gele wielen. Een voorraad plek hebben ze niet, alles is zichtbaar voor de klanten. ,,Daar hebben we ook al onze tijd, geld en moeite ingestoken. Daardoor was de website minder up-to-date, waar we helaas minpunten voor kregen.”

Buitenlandse kaasjes
Misschien is hij nog wel het meest trots op de prijs voor de buitenlandse kaas. Jarenlang werkte hij in Michelin restaurants waar hij altijd al een passie had voor het Oer-Hollandse product. ,,In een zaak hadden we een kar staan met 52 buitenlandse kaasjes, het beste van het beste.” Die passie kon hij uiteindelijk voortzetten door een winkel in Spijkenisse over te nemen waar zijn vrouw Dominique nu altijd staat. Dat was bijna vier jaar geleden. Door het grote succes, was een uitbreiding nodig. ,,Ons oog viel op dit pand hier in Rhoon. Na twee maanden verbouwen is het deze prachtige zaak van 120 vierkante meter geworden.”

Berkhout wil nog veel meer doen, zoals van de bovenverdieping een proeverij maken. Dat is iets voor later, net als voor de tweede keer deelnemen aan de wedstrijd over twee jaar. ,,Ik zei eerst dat ik het niet wilde, maar nu ik er langer over nadenk lijkt het mij juist mooi. Dan kun je echt zien hoe wij als zaak zijn gegroeid.”

J. Louwersplein 1, Rhoon.
Facebook:  ’t Klaasplateau.