Mario van Klein en Ruud Bijkerk.
Mario van Klein en Ruud Bijkerk. Foto:

Mario en Ruud: 'Wij kunnen niet zonder deze club'

Inmiddels zijn er 67 organisaties uit Albrandswaard aangesloten bij Akkoord van Albrandswaard, waaronder veel sport en cultuur verenigingen. Welke organisaties dat zijn, leest u in deze rubriek. Deze keer gingen we langs bij sv Poortugaal en spraken met Ruud Bijkerk en Mario van Klei.

Wat doen jullie bij de club?
We hadden beter kunnen vragen, wat doen ze niet? Ruud: ,,Sinds 1965 ben ik lid van de vereniging en ben vooral bezig met sponsoring/PR en de presentatiegids. Daarnaast is het ontzettend leuk om op donderdag de handen uit de mouwen te steken in de nieuwbouwploeg.” Mario: ,,Ik begon ook in 1965 met voetballen en werd later leider van de D-tjes, ik heb met de jeugdkampen meegeholpen, nu voorzitter van de club van 100 en alweer jaren cateringmanager. Met andere woorden, ik behartig het reilen en zeilen van de kantine." Ook zijn vrouw Rina doet veel voor de club - zo is ze op het moment van dit interview pannenkoeken aan het bakken voor de Engelse vrienden van FC Lakeside.
De wortels van de club liggen in een ver verleden. Hercules werd in 1927 opgericht en in 1932 ontstond Maasoordse Boys. De clubs ondergingen naamsveranderingen, maar de succesvolle verbroedering werd in 2018 een feit onder sv Poortugaal met 1400 leden en 72 teams.

Wat doet de vereniging?
Ruud: ,,We zijn natuurlijk een voetbalvereniging, maar organiseren ook veel andere activiteiten voor het hele dorp. Denk aan Koningsdag en de avondvierdaagse - die we na corona dit jaar weer hopen te mogen organiseren.”

Wat betekent de club voor jullie?
,,Alles, we zouden niet zonder kunnen. sv Poortugaal staat voor vrienden en clubliefde", zegt Mario en Ruud sluit zich daar onmiddellijk bij aan. ,,Ik denk dat ik zo'n vier uur per dag hier aanwezig ben." Ruud: ,,Ik doe veel thuis omdat ik wat verder weg woon, maar met de donderdag stop je zo’n drie dagdelen in de vereniging."

De mooiste momenten
Mario: ,,Dat we twee jaar geleden promoveerden naar de landelijke hoofdklasse."
Ruud: ,,De opening van de accommodatie na de nieuwbouw en renovatie.”

Wat weten niet veel mensen?
Ruud: ,,Een prachtige traditie is ongetwijfeld de 40-jarige relatie die we onderhouden met FC Lakeside uit Cheltenham in Engeland. Met het paasweekend zijn ze hier en alle spelers logeren bij gastgezinnen."

Wat kunnen we nog verwachten?
Ruud: ,,We zijn hard op weg om een duurzame vereniging te worden. Van de zomer worden er 174 zonnepanelen geplaatst. Nu zijn we in gesprek met de gemeente om het kunstlicht door ledverlichting te vervangen. Dat scheelt behoorlijk in de energiekosten."
Mario: ,,Op 10 juni is het Shelltoernooi met 32 teams en op 11 juni is De familiedag."

Hoe werken jullie samen via het akkoord?
Mario: ,,Een geweldig initiatief, waardoor we door samenwerking nog meer voor de samenleving kunnen doen. Zo is er o.a. een wandelgroep die hier vanuit de kantine start. Ook kan men gebruik maken van onze ruimtes en waar nodig serveren we daar een lunch bij."

De mannen zijn trots op de mooie locatie in sportpark Polder Albrandswaard.