INGEZONDEN

Dode vogels in de polder

Er heeft afgelopen week een incident plaatsgevonden. Dit incident is inmiddels ook in de media vermeld. Een aantal recreanten zijn afgelopen weekend in de polder, nabij de rode bogen, geconfronteerd met een aantal dode vogels die afkomstig zijn van de jacht.

Dit incident is inmiddels onderzocht. De kadavers die zijn gevonden zijn daadwerkelijk afkomstig van schadebestrijding. Deze schadebestrijding vond plaats tussen de achterweg en de Rhoonse Baan in Rhoon met als doel het beperken van de schade aan de wintertarwe die daar geteeld wordt.

Het is geenszins de bedoeling dat wild achteloos wordt achtergelaten in het veld. Het geschoten wild vindt doorgaans zijn weg in het humane voedselverkeer. Geschoten kraaiachtigen worden door de agrariërs gebruikt als afschrikmiddel tegen soortgenoten. De jager die op dit perceel verantwoordelijk was voor de schadebestrijding, was voor een noodgeval weggeroepen. Hierop heeft hij de geschoten kraaien, ander wild en zijn jachthutje ‘tijdelijk’ in het veld achter gelaten met de intentie om dit later op te halen. In de tussentijd zijn de dode vogels aangetroffen door derden. De verantwoordelijke jachtcombinaties vinden dit uitermate vervelend en ontoelaatbaar. Dat betekent ook dat er vanuit het wildbeheer disciplinaire maatregelen zijn genomen en dat de procedure van jacht en schadebestrijding tegen het licht wordt gehouden.

Willem Vrijenhoek,
Jachtopzichter van de Wild Beheereenheid ‘Eiland IJsselmonde’


Steevast op Zondag

ALBRANDSWAARD - Radiomakers Wil Krauweel en Jan Jongerius presenteren zondag 24 april het programma Steevast op Zondag bij RTV Albrandswaard. Van 12 tot 13 uur zullen de regionale en lokale actualiteiten, nieuwtjes, bijzondere berichten en het maandelijkse groenpraatje met de gebroeders Groen voorbijkomen.
Van 13 uur tot 14 uur praten de radiomakers met Patricia Sonneveld over het opzetten van haar eigen bedrijf ‘Bubbels en Meer', de wereld van champagne. De techniek wordt verzorgd door Bas van Driel. Herhaling op zondag vanaf 22 uur. www.rtvalbrandswaard.com