Burgemeester Jolanda de Witte en Gerard van Oort gaven les.
Burgemeester Jolanda de Witte en Gerard van Oort gaven les. Foto:

Oorlog en vrijheid

ALBRANDSWAARD – De hoogste klassen van het basisonderwijs krijgen de komende weken gastlessen over de Tweede Wereldoorlog. Deze lessen werden gegeven door leden van het Comité Herdenking Gevallenen Albrandswaard, burgemeester Jolanda de Witte en loco-burgemeester en wethouder Marco Goedknegt. 

Het comité heeft speciaal voor de groepen 8 een les over (Albrandswaard in) de Tweede Wereldoorlog gemaakt. Naast een stukje algemene geschiedenis, wordt ingegaan op hoe de inwoners van Rhoon en Poortugaal de oorlog beleefden en wat er is gebeurd. Dit wordt gedaan aan de hand van een filmpje en presentatie.

Vrijheid

Jaarlijks brengen leden van het comité, de burgemeester en een wethouder een bezoek aan de scholen in aanloop naar 4 en 5 mei. Hiermee willen zij het belang van herdenken, vieren en herinneren onderstrepen. Burgemeester Jolanda de Witte: ,,Ik denk dat wij – zeker nu - goed beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Wij voelen ons zeer verbonden met de mensen uit Oekraïne en leven met hen mee. Ook bij de kinderen merk ik dit. Zij zetten acties op, vanuit school of individueel. Dat is hartverwarmend en maakt mij trots.”

Afgelopen dinsdag gaf de burgemeester samen met Gerard van Oort een gastles op de Julianaschool aan de klas waar kinderburgemeester Femke Tempelman ook in zit. 

Gedichten en tekeningen
Het Comité heeft de leerlingen van de basisscholen gevraagd een gedicht of tekening te maken met het thema oorlog en/of vrijheid. Een selectie uit alle inzendingen is te zien in de dorpskerken van Rhoon en Poortugaal, waar ook de herdenking plaatsvindt op vrijdag 4 mei. Een aantal gedichten wordt door de jonge dichters zelf in de kerken voorgedragen. Het winnende gedicht en de winnende tekening worden daarnaast afgedrukt in De Schakel van donderdag 28 april.


Jan Brokken geeft lezing

REGIO - De Rhoonse schrijver Jan Brokken (1949) houdt op vrijdag 22 april een lezing in de Dorpskerk van Westmaas. 

De schrijver debuteerde in 1984 met de roman De provincie. Het grootste deel van zijn jeugd bracht Jan Brokken door in Rhoon. Rhoon zou later het decor worden van zijn romans De provincie, Mijn kleine waanzin, De vergelding en ….. De tuinen van Buitenzorg dat vorig jaar verscheen. Jan Brokken gaat in ‘De tuinen van Buitenzorg’ op zoek naar de geschiedenis van zijn moeder, die in 1935 naar Nederlands-Indië verhuisde en in 1947 terugkeerde naar een verwoest Nederland. 

Men kan Jan Brokken nu zelf horen en vragen stellen dankzij de Stichting Vrienden Dorpskerk Westmaas. De lezing van Jan Brokken begint om 20 uur. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de website www.vriendendorpskerkwestmaas.nl. Entree 10 euro.

Foto: fotograaf is Jelmer de Haas. De foto is vrij van rechten maar bij publicatie dient de naam van de fotograaf vermeld te worden.

Jan Brokken. Fotograaf Jelmer de Haas.