Kinderombudsman: Kinderen wachten nog steeds te lang op jeugdhulp

ALBRANDSWAARD - Sinds haar aantreden in 2018 heeft de kinderombudsman zorgen over de wachttijden in de gespecialiseerde jeugdhulp. Ook in 2021 gaan weer veel van de klachten die de kinderombudsman ontvangt hierover. In Rotterdam moeten kinderen nu zelfs dubbel wachten: daar ziet de kinderombudsman ook de wachttijden bij de wijkteams oplopen. De wijkteams zijn de toegangspoort tot de gespecialiseerde jeugdhulp. Omdat de kinderombudsman te weinig verandering ziet in de regio Rotterdam deelde zij haar zorgen samen met de andere kinderombudsmannen met de Tweede Kamer. 

In 2021 gaat de publieke discussie regelmatig over de menselijke maat. Om zo het vertrouwen van de inwoners in de overheid te herstellen. Dat speelt ook op lokaal niveau. In kinderrechtentaal betekent de menselijke maat dat het belang van het kind voorop staat. In klachten die de kinderombudsman ontvangt ontbreekt regelmatig het in kaart brengen van deze belangen. Na tussenkomst van de kinderombudsman komt dit geregeld goed. Soms leidt dat zelfs tot een mooie oplossing. Voorbeelden zijn te lezen in het jaarverslag. 

Een positieve ontwikkeling die de kinderombudsman in 2021 ziet is dat gemeenten en jeugdhulpinstellingen kinderen en jongeren meer betrekken bij beslissingen die over hen gaan. Op individueel niveau en bij het opstellen van beleid. Wat nog ontbreekt, en heel noodzakelijk is, zijn regels over hoe jeugdparticipatie moet plaatsvinden. Zonder die regels ligt schijnparticipatie op de loer. Dat schaadt kinderen in plaats van dat het bijdraagt aan hun ontwikkeling. 

De kinderombudsman ontving in 2021 285 vragen en klachten. Het valt op dat er dit jaar meer klachten en vragen van jongeren zelf binnen kwamen. Ook valt op dat klagers vaker aan kinderrechten refereren. Dit zijn twee positieve ontwikkelingen. De klachten gingen over uiteenlopende onderwerpen. Zo kwamen onder andere aan bod: foutieve rapportages in de jeugdzorg, moeizame PGB-aanvragen, 18-/18+ problematiek en klachtbehandeling door klachtencommissies. 

De gemeentelijke kinderombudsman controleert of de rechten van kinderen worden gewaarborgd. Stans Goudsmit behandelt klachten over de gemeenten Albrandswaard, Capelle aan den IJssel, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Nissewaard en Rotterdam. Omdat de gemeenten verantwoordelijk zijn voor de jeugdhulp, behandelt de kinderombudsman ook klachten over instellingen die de jeugdhulp uitvoeren.


Cursus broedvogels inventariseren

RHOON - In 2018 is in het Buijtenland van Rhoon gestart met natuurinclusieve landbouw. EĆ©n van de doelen daarbij is om een beter broedgebied voor vogels van het boerenland te maken. Dat is al succesvol. Inventarisaties van broedvogels laten zien dat Gele Kwikstaarten er recent toenemen en dat de Veldleeuwerik na lange tijd is teruggekeerd.

In het voorjaar van 2022 organiseert Sovon Vogelonderzoek Nederland namens de gebiedscoƶperatie een cursus broedvogels inventariseren volgens de methode van het Broedvogel Monitoring Project (BMP). Het doel van de cursus is om vogelaars uit de regio op te leiden zodat ze zelf een deel van het Buijtenland kunnen inventariseren.

De cursus bestaat uit vijf theorieavonden en vier veldbezoeken. Tijdens de veldbezoeken gaat men in een klein groepje op pad met een ervaren broedvogelteller. De resultaten van deze bezoeken worden ingevoerd via de Avimap-app. Aan het einde van de cursus volgt een toets en bij voldoende gevolg een diploma. Kennis van de geluiden en het uiterlijk van de algemene Nederlandse broedvogels is een vereiste.

De vijf cursusavonden vinden plaats op 29 maart, 12 april, 26 april, 24 mei en 14 juni, duren telkens 2 uur en worden deels digitaal (via Zoom), deels fysiek (in Rhoon) gegeven, van 19.30 - 21.30. De praktijkochtenden duren tussen de 2 en 3 uur. Tussen de cursusavonden door krijgt men huiswerkopdrachten mee. Die kosten je ongeveer twee uur per week. 

Meedoen
Aanmelden of informatie via Albert.dejong@sovon.nl. Mail met een korte motivatie en hoeveel vogelkennis men bezit. Er zijn geen kosten aan deze cursus verbonden. Aanmelden kan tot en met 20 maart.