Afbeelding
Foto:

Kosten afvalsysteem worden onderzocht

ALBRANDSWAARD - Met 14 stemmen voor en drie stemmen tegen is tijdens de raadsvergadering op 7 maart gekozen voor de motie ‘Afval scheiden belonen, dus vastrecht verlagen'. Deze motie werd ingediend door GroenLinks, PvdA, Stem-Lokaal en CDA.

In de motie wordt het college opgeroepen om te onderzoeken of het vastrecht van de afvalstoffenheffing kan worden verlaagd door het variabel tarief te verhogen, om zo reductie van restafval te stimuleren en het goed scheiden van afval te belonen. 

Tijdens de behandeling van de programmabegroting van 2023 wordt het college verzocht het resultaat voor te leggen en deze te vergezellen met ten minste twee uitgewerkte alternatieve tariefmodellen.

,,Als we het vastrecht verlagen en het variabele tarief verhogen, blijft het bedrag hetzelfde, maar kunnen inwoners zelf het variabele tarief naar beneden krijgen door goed afval te scheiden”, legt James Scharink (GL) uit. ,,Doordat het afval nu wordt nagescheiden in plaats van dat de inwoners zelf pmd van restafval scheiden, ligt het percentage al een stuk hoger.”
Richard Polder (EVA) benadrukte dat het van belang is om ook te kijken naar de ouderen in Albrandswaard die minder volle zakken weggooien en daardoor in verhouding dan meer betalen.

Eerder op de avond diende EVA een motie in om het afvalstysteem te onderzoeken omdat er veel onrust in de gemeente is ontstaan. Gedacht werd aan het kunnen afsluiten van de mini-containers zodat buren niet hun zakken bij een ander kunnen ‘dumpen’. Ook ging het over het wegen van het afvalgewicht. Voor deze motie was geen animo. ,,In plaats van de kosten te verlagen, zal dit alleen maar duurder worden”, reageerde Fer van der Stam (SL).
Deze motie werd ingetrokken.