Toch noodopvang bij rode boog in Portland

ALBRANDSWAARD - Maandagavond 7 maart sprak de gemeenteraad over de acute opvang van vluchtelingen uit Oekraïne en de asielzoekers waar eerder over gesproken werd. Er werd unaniem besloten om hier medewerking aan te verlenen.

Burgemeester Jolanda de Witte, portefeuillehouder, gaf aan dat er 7000 plekken nodig zijn in Nederland. Er is gevraagd of de veiligheidsregio voor nu 1000 vluchtelingen uit Oekraïne kan opvangen. Rotterdam heeft 500 plaatsen aangeboden. Ze benadrukte dat het geen plicht is, maar een verzoek. Omdat het over vluchtelingen gaat en niet over asielzoekers, waar tijdens de raadsvergadering van 14 februari over werd gesproken en met een meerderheid van de stemmen tegen werd gestemd omdat de locatie niet zou voldoen, is er een ander regime. ,,Deze mensen hebben recht op huisvesting en op onderwijs”, zei de burgemeester.

Burgemeester Jolanda de Witte: ,,We zorgen voor een eerste opvang en kunnen dan later kijken naar betere locaties. Er is nu gesproken over veertig vluchtelingen, maar dat kunnen er ook 80 worden door hogere cabines neer te zetten van twee lagen.”
GroenLinks, PvdA en CDA dienden een motie in met de titel ‘Gastvrij Albrandswaard’. Zij verzoeken hierin om in plaats van de eerdergenoemde 40, 65 mensen op te vangen op de locatie Zevenmeet. VVD en Stem Lokaal spraken beiden uit dat ze niet akkoord wilde gaan met de locatie. ,,We willen wel vluchtelingen opvangen, maar dit is geen juiste plek. Er zijn geen voorzieningen”, zei Fer van der Stam (SL). ,,Er staan genoeg lege kantoorpanden. We kunnen kijken of bijvoorbeeld het oude gemeentehuis een geschikte locatie is. We willen de vluchtelingen in de kernen.”
,,De gemeente is geen eigenaar van het oude gemeentehuis”, zei James Scharink (GL).
,,Er staat een groot pand leeg in Nissewaard. We kunnen ook buiten de grenzen van onze gemeente kijken omdat we met elkaar één veiligheidsregio zijn”, zei Roy Verduyn (VVD).

Lees verder op pagina 3.