Stabat Mater bij Klassiek in Rhoon.
Stabat Mater bij Klassiek in Rhoon. Foto:

Klassiek in Rhoon

RHOON - Op vrijdag 18 maart zal het bekende Belgische ensemble Capriola di Gioia o.l.v. Bart Naessens een uitvoering geven van het Stabat Mater van Pergolesi. Het concert begint om 20.15 uur en Kaarten, à 20 euro zijn verkrijgbaar via de website www.klassiekinrhoon.nl

Pergolesi's 'Stabat Mater' door Capriola di Gioia.

'Huilend stond de moeder aan de voet van het kruis, waaraan haar zoon te sterven hing.' Rond het jaar 1300 schreef de Italiaanse dichter Jacopone da Todi deze eerste zin, onderdeel van een reeks liederen over de Heilige Maria. Een paar eeuwen later, in 1736 om precies te zijn, kreeg componist Giovanni Battista Pergolesi de opdracht de tekst van Da Todi op muziek te zetten. Het resultaat was een wonderschoon en intiem 'Stabat Mater', geschreven voor kleine bezetting.

Pergolesi had het stuk oorspronkelijk geschreven voor bas, bariton, tenor, sopraan en altus, begeleid door twee violen, een altviool en baspartij en zo wordt het werk in Rhoon ten gehore gebracht. Later werden er al snel grotere bezettingen ingezet. Van hele orkesten en een extra koor tot zelfs een extra set blazers.

Het ensemble Capriola Di Gioia is opgericht daar de sopraan Amaryllis Dieltiens en de dirigent Bart Naessens. Daarnaast zal de contratenor Clint van der Linde zijn medewerking verlenen. Naast het Stabat Mater van Pergolesi staan ook nog vier werken van Antonio Caldara op het programma.

Meer informatie via www.
klassiekinrhoon.nl.