RET roept de gemeenten op in het vervoersgebied op om vol in te zetten op OV, fiets en deelvervoer.
RET roept de gemeenten op in het vervoersgebied op om vol in te zetten op OV, fiets en deelvervoer. Foto:

RET doet beroep op gemeenten

REGIO – In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen roept vervoersbedrijf RET de gemeenten in het vervoersgebied op om vol in te zetten op OV, fiets en deelvervoer.

Maurice Unck, algemeen directeur van de RET: ,,Vervoermiddelen met een beperkt ruimtebeslag en zonder uitstoot hebben de toekomst in grootstedelijk gebied. Ze versterken de bereikbaarheid, jagen economische groei aan en helpen bij het halen van de klimaatdoelstellingen. De nieuwe collegeprogramma’s zijn dé mogelijkheid om daar vanuit de gemeente invulling aan te geven.”

De RET vraagt gemeenten zich in te zetten voor behoud van goed en comfortabel OV. Dat betekent samen optrekken richting het Rijk voor een goed vervolg op de huidige coronasteunregeling. Zo kan een nieuwe bezuinigingsronde en verdere uitdunning van de dienstregeling worden afgewend. Maar ook: niet verder bezuinigen op OV-surveillanten en zorgen dat er voldoende woonruimte is voor bestuurders, chauffeurs, conducteurs en BOA's van de RET.
De RET roept gemeenten op om bij te dragen aan schoner en slimmer OV. Onder andere door zich hard te maken voor betere overstaphubs, sneller OV en zero emissie bussen. Gratis OV voor kinderen en ouderen (indien van toepassing) in stand te houden.
Tenslotte vraagt de RET de gemeenten om mee te helpen aan een sterker OV-netwerk, o.a. door in te zetten op hoogwaardige buslijnen, snellere tramverbindingen en meer capaciteit voor de metro.