INGEZONDEN

Digitalisering is
geen vooruitgang

Voor 200 procent ben ik het eens met Lily Kanselaar en eerdere briefschrijvers.
De digitalisering is lang niet voor iedereen een vooruitgang. Zeker niet voor ouderen. Ik keek graag de folders en streekbladen na, maar dat is op Internet geen doen. Je krijgt stukje voor stukje te zien, geen hele pagina's. Wat een gedoe om op die manier een krant te lezen en zelfs voor een folder ben ik al een kwartier bezig.
Ik word ook altijd kwaad op de reclames op de televisie over de hulp aan ouderen voor wat betreft het werken met de computer. Daarvoor kun je namelijk terecht bij ALLE bibliotheken! Jawel, hoor, wat een service: want waar heb je tegenwoordig nog een bibliotheek in een dorp? Die zijn allemaal reeds jaren terug wegbezuinigd.......... En ja, dan kun je naar een stad, maar hoe? Veel ouderen kunnen of mogen geen auto meer rijden en met het openbaar vervoer moet je toch dikwijls nog een eindje lopen. Vele ouderen met lichamelijke klachten kunnen dat niet en met je rolstoel of invalidenscooter in bus of tram is ook al vrijwel onmogelijk. Deze mogelijkheid is dus alleen voor ouderen die in een grote stad en naast een bibliotheek wonen!
Postkantoren zijn weggesaneerd, brievenbussen moet je naar zoeken, want: zegt men dan: "Iedereen doet alles digitaal, dus voor wie zou je nog een brievenbus plaatsen?" (Voor mij dus, ik schrijf veel en graag).
Enkele weken terug kreeg ik een berichtje van Stedin dat ze "binnen enkele maanden 's morgens, 's middags of 's avonds langs komen om de meters te controleren" , waarbij vermeld werd dat een afspraak maken onmogelijk is.
Ik wilde opbellen of een briefje schrijven dat ik 's avonds voor niemand de deur meer opendoe, dus ook niet voor Stedin, (men kan tegenwoordig niet voorzichtig genoeg zijn volgens de politie, zelfs politie-uniformen zijn voor slechtwillenden te verkrijgen, laat staan een logo'tje en identiteitsbewijsje van Stedin (!!!)), maar nergens is een adres of telefoonnummer te vinden.
Deze maatschappij verandert langzamerhand in een no-go-area voor 65 plussers die digitalisering niet kunnen bijhouden of inderdaad uit persoonlijke redenen geen computertoestanden opgelegd willen krijgen.

Gerda Vogelzang (79 jaar)