INGEZONDEN

Zorg voor een
Herdenkingsbos

Recentelijk is mijn vrouw overleden en hebben wij bericht gekregen van het crematorium: U mag de as van uw vrouw komen ophalen. De radio verspreidt een pakkende SIRE reclame: “ DE DOOD, PRAAT EROVER …..”. En dus bespreken we met kinderen en kleinkinderen het vervolg: wat gaan we doen met de as van onze geliefde Oma? 

Internet leidt naar vele mogelijkheden: een mooie urn in de tuin of op de schoorsteen? Verwerking in een sieraad, met als topper: de aanmaak van een kunst diamant! Weinig enthousiasme bij haar nageslacht.
Ook het bijzetten in een saaie urnenmuur kan niet rekenen op unanieme steun. Dan het uitstrooien in de Grienden, waar Oma zo graag een wandeling maakte? Nee, liever niet. Hoe vinden de bevers dat?? En gaan de honden er dan niet naar snuffelen?
En wat te denken van verstrooien in de Oude Maas? Ook hier zijn problemen. Als laatste rustplaats is de Oude Maas niet echt geschikt: te breed en als getijde rivier erg onrustig. Bovendien: door de jeugd wordt er in gezwommen. Zowel voor deze kinderen als voor Oma is dit geen prettige gedachte.
Al piekerend en zoekend kwam het idee naar boven voor een duurzame oplossing, ergens een boom planten. Met dit als uitgangspunt zijn we gaan zoeken. Dit moet toch mogelijk zijn in onze gemeente met een oppervlakte van bijna 4000 voetbalvelden.

In de politiek en bij Gemeentebestuur moet de aanleg van een Herdenkingsbos bekend zijn. Vele gemeenten hebben al ruimte gemaakt voor een dergelijke herinneringsplaats. De politieke partijen leken op enig moment gecharmeerd te zijn door het idee. Alleen: er gebeurt niets, men kan de ruimte niet vinden! En dat in een gemeente die pretendeert de natuur en de vergroening in haar vaandel te dragen. 

Nu we voor de verkiezingen staan: politiek neem een besluit en wijs een plek aan waar zo'n herinneringsplaats gecreëerd kan worden. Bovenstaande discussies zijn niet plezierig; al helemaal niet omdat de DUURZAME oplossing voor de hand ligt. Vele inwoners van Albrandswaard zijn of worden geconfronteerd met deze keuzes. Laat hen niet in het ongewisse en zorg voor een Herdenkingsbos!
Paul van Oppen