Schneider: 'Plan Dorpsdijk is een lastige puzzel'

RHOON – Tijdens de commissievergadering van 21 februari werd er ‘beeldvormend’ gesproken over de plannen voor de ontwikkeling van het stuk grond van Palsgraaf aan de Dorpsdijk. Een definitief plan is er nog niet, zo werd duidelijk.

Er meldden zich vier insprekers waarvan drie omwonenden en Han Bakker namens Esperanza. Mevrouw Roodbol, mevrouw Roelofse en meneer Bouwman lieten de raad weten dat zij niet zaten te wachten op een appartementsgebouw van vijftien meter hoog en de toename in parkeerdruk en de drukte op de wegen rondom de Dorpsdijk. ,,De wijk wordt met veertig procent uitgebreid en verliest het authentieke karakter”, aldus mevrouw Roodbol. Ook heeft er ook geen burgerparticipatie plaats gevonden. De bewoners moesten het plan in De Schakel lezen.
Han Bakker pleitte voor appartementen voor de ouderen in de gemeente.

Wethouder Ronald Schneider: ,,Het is een lastige puzzel. De vraag is wat u wil als raad. Welke kant gaan we op? In 2020 is het plan getoond, dit ging enkel om huurwoningen. Er was toen ook al sprake van de bouwhoogtes. Daar ging het toen niet over. Het ging vooral over parkeren. En nu zijn de tijden veranderd. Sociale woningbouw kost geld. Is de raad bereid om geld bij elkaar te krijgen voor sociale woningbouw? Nu ligt het plan er met gedeeltelijk koop en gedeeltelijk middelhuur. Woningen voor starters en ouderen.”

Over de burgerparticipatie zei hij het volgende: ,,We zitten pas in de beginfase. We zijn er nog helemaal niet uit, we weten nog niet welke kant we op gaan. Pas als dat duidelijk is, kunnen we met de omwonenden in gesprek.”

Fer van der Stam (SL) kon zich voorstellen dat inwoners denken dat dit voorstel definitief is. ,,Als gemeente moet je zo vroeg mogelijk met de inwoners in gesprek gaan. Dit plan moet terug naar de tekentafel.”

Richard Hondebrink (EVA): ,,Het is een veel te druk punt. Het nieuwe plan moet een soort masterplan behelzen hoe we het centrum van Rhoon verder moeten inrichten en hoe we om moeten gaan met parkeren. Misschien moet er zelfs een stukje autoluw gemaakt worden. Het moet een plek zijn die veilig is voor fietsers en voetgangers.”

,,Is het niet beter om met een ander voorstel naar de raad te komen, een voorstel dat afgestemd is op alle betrokkenen bij dit project?”, vroeg Richard Steger (NAP)

Wethouder Ronald Schneider sloot af met de woorden dat hij dit alles mee zal nemen naar het college. ,,We moeten ons gaan beraden hoe we nu verder gaan. Ik kom bij u terug.”