Afbeelding
Foto: Ronald Hooijmeijer

Column Katinka: Ticket to freedom?

Column Column

De afgelopen twee jaar heeft Nederland zo’n beetje non-stop in de coronamaatregelen geleefd. We wasten onze handen stuk, niesten in onze elleboog en zaten om de haverklap in een milde of harde lockdown. Ook droegen we bijna overal mondkapjes, moesten we onze kerstcadeautjes online bestellen, omdat alle niet-essentiële winkels dicht waren en vierden we Oud en Nieuw zonder vuurwerk (althans dat was de bedoeling, nog nooit zoveel mooi vuurwerk gezien als de laatste Oud en Nieuw). 

Gelukkig begon dit jaar goed. Hugo de Jonge zwaaide af en Ernst Kuipers werd de nieuwe zorg guru. De Omikron variant bleek minder heftig als gedacht. Binnen no time werden alle maatregelen over boord gegooid. Na de persconferentie mochten we gelijk zoveel mensen uitnodigen als we wilden. We hadden natuurlijk nog wat feestjes in te halen, dus dat kwam mooi uit!

25 februari is het helemaal feest. Dan verdwijnen de mondkapjes en mag de horeca net zo lang open als ze willen en ook de anderhalve meter wordt afgeschaft. (Voor sommige mensen is dat best jammer, want met mondkapje zien ze er echt veel beter uit.) De QR-code verdwijnt in de ijskast en die tweede Booster die Hugo zo nodig vond, gaat nu alleen naar de 70-plussers. Is Kuipers nou zo slim of Hugo… En voor het gemak gelden veel van die weggegooide maatregelen nog wel als we de grens over gaan. Lekker makkelijk… Ernst doe er wat aan!

Het enige wat nu dus nog overblijft is: “We schudden geen handen meer en denken na over met wie we knuffelen.” Ik vind het stiekem wel een zege dat we niet meer drie keer zoenen met Jan en alleman. Het ongemakkelijke moment als je elkaar voor het eerst ziet op een verjaardag en niet weet hoe je elkaar begroet is nu gewoon helemaal opgelost.

25 februari voelt echt als een speciale dag waarop alles weer normaal gaat worden. Want eerlijk is eerlijk, corona was echt serieus, maar wel de spelbreker voor alle tieners zoals ik. Ik ben inmiddels 18 maar ik ben nog nooit naar de kroeg geweest en zelfs nog nooit wezen stappen. Eindelijk mogen alle jongeren weer gaan en staan waar ze willen. Ik ga de komende tijd eens kijken wat mijn voorkeur zal zijn. De disco, de kroeg of gewoon lekker in mijn eigen lockdown…