De enige 'geschikte' locatie vanuit de locatiestudie is 'de rode boog'.
De enige 'geschikte' locatie vanuit de locatiestudie is 'de rode boog'. Foto:

Wel of geen asielzoekersopvang?

ALBRANDSWAARD – Een meerderheid van de Albrandswaardse politiek is het niet eens met de locatie die op het oog is voor de acute noodopvang asielzoekers. Dat bleek maandagavond 14 februari tijdens de commissievergadering.

Het gaat om veertig asielzoekers en om een tijdbestek van vier maanden. In eerste instantie werd Albrandswaard door de regering gedwongen om een locatie aan te wijzen. Dit werd de Zevenmeet in Rhoon, beter bekend als de parkeerplaats ‘de rode boog’. Later werd bekend dat de aanwijzing door het Rijk geen verplichting is en schortte burgemeester Jolanda de Witte de medewerking aan de acute noodopvang voor asielzoekers op.

Maandagavond werd het aan de raadscommissie voorgelegd. Er zijn in totaal dertien locaties onderzocht en de parkeerplaats de rode boog, komt er als beste uit.

StemLokaal, VVD en EVA zijn het niet eens met de locatie. ,,Wij vinden dit geen geschikte plek’’, zei Marjolein Blok van EVA. ,,Er is geen bushalte, Portland ligt tussen de twee noodopvangcentra in – de locatie in Barendrecht komt tegenover de hockeyvelden. Daarnaast denken wij dat we met Antes en de tbs-kliniek al een hoge druk hebben in onze omgeving.”
Roy Verduyn van VVD: ,,Het is geen waardige plek.”

Veiligheid
Het gaat enkel om gezinnen waar het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) garant voor staat. Er werden vragen gesteld over de veiligheid. Jolanda de Witte: ,,Ik heb de getallen gezien, er zijn 300 incidenten op de 30.000 mensen. Dat is weinig. Maar we houden dat in de gaten. Ik stel voor om bijvoorbeeld een dagelijks bezoek van de politie aan het centrum in te passen. Het COA houdt zich aan alle afspraken die er gemaakt worden. Zo sluiten we ook een contract af voor vier maanden en verlengen kan alleen als de gemeente hiervoor akkoord geeft. Daarnaast financiert het COA alles in natura zoals eten en kleding. Omdat deze mensen nog maar aan het begin van het traject staan, is er nog geen onderwijs voor de kinderen nodig. Dat komt pas later.”

Parkeerplaats Stationsstraat
Opvallend was de schriftelijke vraag van StemLokaal door Frans van Zaalen gesteld. ‘Zou de parkeerplaats aan de Stationsstraat 4-12 in Rhoon in aanmerking komen voor opvang asielzoekers?’ Het gaat hier over de parkeerplaats naast het Huis van Albrandswaard. Het schriftelijke antwoord luidde: ‘Het gemeentehuis van Albrandswaard is niet meegenomen in de locatiestudie.’

Peter Kormann van GroenLinks liet weten dat het de Christenplicht is om deze mensen opvang te bieden.

Locatiestudie geheim
De overige locaties die onderzocht zijn, blijven geheim. Dit is zo door de raad besloten. De reden hiervoor is dat de locatiestudie informatie bevat over onder meer percelen die in eigendom zijn van particulieren en andere overheden. Om te voorkomen dat zij in hun belang worden benadeeld heeft de raad ten aanzien van de locatiestudie geheimhouding opgelegd.

Het besluit wordt op 7 maart in de raadsvergadering genomen.


Expositie collectie Rehmann

RHOON - In het verleden heeft Stichting Kasteel van Rhoon twee schenkingen ontvangen, te weten de collectie Scherft en de collectie Rehmann. Beide collecties bestaan uit voornamelijk grafisch werk.
Na een expositie van de collectie Scherft is nu de collectie Rehmann aan de beurt na eerder in juni 2020 en februari 2021 te zijn geannuleerd.

Gratis toegang
Op de Klokkezolder wordt van 20 februari tot en met 13 maart een selectie uit de collectie Rehmann gepresenteerd. Iedere zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur. Toegang gratis.

Verscheidenheid
Tijdens de expositie zijn o.a. etsen, litho's en zeefdrukken te zien. Er is niet gekozen voor een thema, de selectie is gebaseerd op het idee veel verscheidenheid in onderwerp en techniek te laten zien.