De Rijsdijk, tussen de Rivierweg en de Tijsjesdijk.
De Rijsdijk, tussen de Rivierweg en de Tijsjesdijk.

Dertig of vijftig op de Rijsdijk?

Algemeen

‘Dertig kilometer zou veel veiliger zijn’

ALBRANDSWAARD - Vijftien bewoners van de Rijsdijk in Rhoon zouden graag zien dat er op hun ‘dijk’ maar dertig gereden mag worden. Het stuk tussen de Rivierweg en de Tijsjesdijk.

Over deze toegangsweg naar het centrum rijden zo’n 30.000 auto’s per week, waarvan er vijftien procent harder dan 54 rijdt. Dat zijn 4500 auto’s. Leo van der Kruk is een van de bewoners, die namens alle vijftien bewoners het woord voert.

,,Drie jaar geleden zijn wij voor een presentatie naar het gemeentehuis gekomen, waar ons werd verteld dat de Rijsdijk een 50 km weg zou blijven, maar dat er versmallingen of eventueel verkeersdrempels zouden komen”, vertelt Van der Kruk. ,,Hier waren wij het niet mee eens. Dertig kilometer zou veel veiliger zijn. We hebben brieven geschreven, handtekeningen verzameld en ons huiswerk gedaan door met voorstellen te komen. In december 2020 hebben wij een gesprek gevoerd met wethouder Martijn Heezen waar niks uit is gekomen en vervolgens heeft dit gesprek ook afgelopen oktober weer plaatsgevonden. Ook hier kwam niks uit en op de vervolgvragen die wij hebben gesteld, hebben we tot op heden geen antwoord gekregen.”

Van der Kruk laat een schematisch afwegingskader voor 30 km zien. ,,De richtlijnen zijn veranderd. De argumenten van de gemeente door de gewijzigde inzichten achterhaald. Zij geven bijvoorbeeld aan dat een dertig kilometer weg uit klinkers zou moeten bestaan. Een project wat zeer aanzienlijke investeringen zou vergen. Maar dat is niet meer het geval. Met een paar eenvoudige aanpassingen zou de Rijsdijk veiliger gemaakt kunnen worden.”

Het fietspad breder maken, zodat auto’s automatisch al langzamer gaan rijden is een van de opties die de bewoners hebben voorgesteld. Maximale snelheid verwijzing op de weg draagt zorg dat automobilisten extra geattendeerd worden. Borden plaatsen waarop men kan zien dat men te hard rijdt is een andere mogelijkheid. ,,Zo’n bord hebben we ooit eens een aantal dagen voor de deur gehad”, zegt Van der Kruk. De argumenten die ze terug krijgen gaan bijvoorbeeld over dat de hulpdiensten altijd moeten kunnen doorrijden. ,,Maar dat kan toch altijd? Die hoeven zich niet aan die 30 kilometer te houden.”

,,Dat er vaak te hard gereden wordt op de Rijsdijk is niet echt verwonderlijk. Het is een asfaltweg, de bomen die langs het gedeelte Rivierweg – Tijsjesdijk staan zijn nog jong en maken het een open geheel, waardoor gas geven nu eenmaal sneller gebeurt, dan als het wat begroeider zou zijn. Maar als wandelaar of fietser is het geen veilige weg. Voetpaden zijn er zelfs op een gedeelte al helemaal niet.”

,,We hebben als bewoners goed om ons heen gekeken. Het is landelijk een veel besproken onderwerp in de media. En in meerdere steden in Nederland is het doorgedrongen dat dertig kilometer voor een ontsluitingsweg ook kan op een asfaltweg. Het schema van CROW - het onafhankelijke kennisinstituut voor infrastructuur, openbare ruimte, verkeer en vervoer, en werk en veiligheid - laat duidelijk zien dat de Rijsdijk een 30-km weg zou moeten worden. In ons voorstel willen we tegemoet komen aan een optima doorstroming en veiligheid door lagere snelheid. Dus we hopen van harte dat er voor de raadsvergadering op 7 februari nog eens goed gekeken wordt naar onze voorstellen en onze argumenten.”


Reactie wethouder Martijn Heezen:
‘50 is beter om aan te houden’

,,Belangrijkste reden dat we geen 30 voorstellen is omdat we de weg niet zodanig in kunnen richten dat er ook werkelijk 30 gereden gaat worden”, zegt Heezen
,,De functie van 30 km moet afgedwongen worden door verkeerskundige maatregelen als bijv. drempels, verhoogde kruising plateaus en het liefst ook met klinkerverharding in plaats van asfalt. Al deze maatregelen kunnen niet op de Rijsdijk omdat er veel oudere woningen staan die niet zijn onderheid. Vanwege de trillingen die de maatregelen geven is de kans aanwezig dat er scheuren in deze huizen ontstaan. Als de maatregelen niet gerealiseerd kunnen worden om de snelheid naar beneden te brengen krijg je automatisch dat er alsnog te hard gereden wordt. Juist door de mensen die er vaak komen en bekend zijn. De toegevoegde waarde van 30 is dan compleet verdwenen en er ontstaat schijnveiligheid voor weggebruikers. Die gaan uit van 30 km per uur wat er niet wordt gereden. Als gemeente kun je vervolgens niets meer doen om de 30 alsnog af te dwingen. Daarom is het dan beter om 50 te houden en de weg zodanig in te richten dat er ook 50 of langzamer gereden wordt. Daarnaast is de Rijsdijk een aanvoer- en busroute richting het centrum en belangrijkste ontsluitingsweg om de kern uit te komen. Het centrum kent maar twee van dergelijke routes namelijk de Rijsdijk en de Viaductweg. Juist op deze wegen wil je graag een goede doorstroming om opstoppingen te voorkomen.”

Wat vindt de wethouder ervan om het fietspad breder te maken?
,,Dit is nooit voorgesteld en is de eerste keer dat dit wordt geroepen. Dit creëert juist een onveilige situatie omdat de Rijsdijk zelf al smal is. Het effect zal juist omgekeerd zijn dat automobilisten nog snel erlangs willen en er daardoor dus gevaarlijke situaties gaan ontstaan.”

En van borden plaatsen waarop men kan zien dat men te hard rijdt?
,,We hebben al duidelijk uitgelegd dat dit van tijdelijke aard is. Er rijdt veel verkeer wat hier dagelijks komt. De ervaring leert dat dergelijke attentie verwijzingen bij die groep werken voor 1 a 2 weken en daarna let men er niet meer op en is het effect weg. Dat is ook precies de reden dat we rouleren met de smiley’s, juist om de attentiewaarde hoog te houden.”