Naast De Vlakkenburg zouden drie woningen moeten komen volgens het plan.
Naast De Vlakkenburg zouden drie woningen moeten komen volgens het plan. Foto:

Verdeeldheid over bouwen en horeca

ALBRANDSWAARD - Het bestemmingsplan Buijtenland van Rhoon werd afgelopen maandag besproken in de commissievergadering. De coöperatie van het Buijtenland van Rhoon ontving veel complimentjes van de raadsleden over het werk dat zij verzet hebben. De vergadering ging vooral over het bouwen van woningen aan de Essendijk, Graaf van Portland en Skydive Rotterdam. Er waren vijf insprekers.

Parachutisten
Meneer den Hartig liet weten niet blij te zijn met de nieuwe dropzone van Skydive Rotterdam in Portland in verband met het lawaai van het vliegtuig en de onveiligheid voor voetgangers, fietsers en ruiters. Mevrouw Koetsenruiter van de Skydive vereniging zelf sprak in om te vertellen dat de vereniging dertig jaar boven de Vlakkenburg heeft gesprongen. Van alle springdagen wordt er slechts 40 procent benut vanwege de weersomstandigheden. Daarnaast gaf ze aan hoe lastig het is om een goede dropzone te vinden in de omgeving.
James Scharink (GL) vindt dat parachutisten niet thuishoren in het Buijtenland van Rhoon. Richard Hondebrink (EVA) denkt dat meerdere springplekken normaal zijn voor skydive-verenigingen. Ook Richard Steger (NAP) denkt dat een tweede landingsplek een goede optie zou kunnen zijn. Wethouder Schneider ging hierin mee, hoewel hij begrijpt dat het in verband met de luchtkolommen heel moeilijk is voor de vereniging om een andere locatie in de buurt te vinden.

Bouw woningen
In het bestemmingsplan staat vermeld dat er drie nieuwe woningen naast de Vlakkeburg gebouwd worden en dat er twee (terug)bouw woningen komen aan de Essendijk 52-54.
,,De kerndoelen van het bestemmingsplan zijn natuur, landbouw en recreatie. De woningbouw dekt geen enkel kerndoel”, vind James Scharink (GL). ,,Het wordt er even bij gefrommeld, moet geld opleveren en dat betreur ik.”
Sander van der Kaaij (CDA) vindt het een vreemde ontwikkeling. ,,Als je niet oppast, wordt het steeds een beetje meer en wordt de polder steeds voller. De kwaliteit ligt in de openheid en dat het een ongestoord gebied is.”
Eric van der Klooster (VVD) en Richard Hondebrink (EVA) laten weten dat het niet in het bestemmingsplan past. En Richard Steger (NAP) vindt woningbouw absoluut niet acceptabel.

Wethouder Schneider: ,,Er spelen ook financiën mee. De provincie brengt een grote pot met geld mee voor dit gebied en dat afwegende, heeft de coöperatie besloten akkoord te gaan met deze vijf woningen. Ik kan niet in het hoofd van de provincie kijken, maar het zou goed kunnen dat als de raad niet akkoord gaat met deze woningbouw, dit financiële consequenties heeft.”

Graaf van Portland
Drie insprekers lieten zich uit over de nadelen van de horecaplannen aan de Koedood. Paul Cuppen namens de actiegroep ‘kolder in de polder’, PetraTeunissen), bewoner van de Koedood en meneer Van der Leer. Zij gaven alle drie aan dat horeca niet gewenst is in het stiltegebied.
James Scharink (GL) stelde voor om eens te kijken of de horecaplannen kunnen worden samengevoegd met de plannen voor het Havengebied aan de Koedood. Eric van der Klooster (VVD) staat open voor horeca en wil kijken wat er wel mogelijk is. Richard Hondebrink (EVA) vindt dat de plannen wel draagvlak moeten hebben. ,,Wij zijn niet tegen horeca, maar we vinden dat er terecht vragen zijn over de verkeersveiligheid. We zouden hier graag nog verder over nadenken binnen onze fractie.”

Schneider was er kort over. ,,Kleinschalige horeca staat in het bestemmingsplan. Maar het moet dan wel levensvatbaar en exploiteerbaar zijn.”

Op 7 februari komt het voorstel als bespreekstuk in de raadsvergadering.


Het Streefbeeld van het Buijtenland van Rhoon.