Burgemeester Jolanda de Witte vindt het belangrijk dat inwoners hun mening kunnen geven.
Burgemeester Jolanda de Witte vindt het belangrijk dat inwoners hun mening kunnen geven.

‘Door te stemmen kunt u echt een verschil maken’

Algemeen

ALBRANDSWAARD - Op woensdag 16 maart worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Inwoners mogen dan naar de stembus voor de nieuwe gemeenteraad. Op basis van het aantal stemmen krijgen partijen een aantal zetels toebedeeld. De hoeveelheid zetels per partij, bepaalt hoe groot hun stem binnen de gemeente is. In het totaal kent Albrandswaard 21 raadszetels. De gemeenteraad houdt toezicht op de uitvoering van beleid en stelt de kaders voor het college van Burgemeester en Wethouders. Het college van burgemeester en wethouders vormt het dagelijks bestuur in een gemeente. In gesprek met burgemeester Jolanda de Witte.

Waarom is het zo belangrijk om hiervoor naar de stembus te gaan? 
,,Nederland is een democratie. Dat betekent dat alle inwoners van achttien jaar en ouder mee mogen denken en beslissen in ons land. Via verkiezingen, op landelijk, regionaal en lokaal niveau, kunnen inwoners laten weten wat zij belangrijk vinden. Als u wilt dat uw stem gehoord wordt, is het belangrijk te gaan stemmen.”

En wat betekenen de verkiezingen op woensdag 16 maart 2022?
,,Dan mogen de stemgerechtigde inwoners naar de stembus voor de nieuwe gemeenteraad voor de komende vier jaar. Door uw stem uit te brengen op een kandidaat/partij, geeft u raadsleden het vertrouwen om bij het nemen van besluiten goed de verschillende belangen af te wegen van de inwoners van Albrandswaard.”

Over wat voor besluiten gaat het dan?
,,Het gaat om alles wat met Albrandswaard te maken heeft. Het is dus een heel breed spectrum, waar we het over hebben. Van bijvoorbeeld het invullen van de zorg voor onze inwoners tot het groen in de gemeente. Van woningbouw tot duurzaamheid. Overal wordt beleid opgemaakt.
Albrandswaard is continu in beweging. Tijden en daarmee wensen veranderen en het is aan het gemeentebestuur goed te luisteren en in gesprek te zijn met de inwoners om keuzes te maken.”

U zegt dat Albrandswaard in beweging is. Betekent dit dan ook dat er grote veranderingen op stapel staan?
,,Dat vind ik wel. Iedere verandering is er een en kan om aanpassing vragen. Je kunt niet iedereen geven wat hij of zij wil, maar hoe meer mensen hun wensen duidelijk maken, hoe scherper het beeld waar de behoeftes van de meerderheid liggen.”

Kunt u concrete voorbeelden geven?
,,Denk bijvoorbeeld aan de woningbouwopgave, wat momenteel in praktisch iedere gemeente in Nederland speelt. Dat is een groot vraagstuk dat om hele duidelijke en nauwkeurige keuzes vraagt. Hoeveel woningen zijn er nodig? Wat willen we bouwen? Waar willen we bouwen? Het is uiteindelijk aan de gemeenteraad om daar een beslissing in te nemen. En als u stemt tijdens de gemeenteraad verkiezingen, dan heeft u hier direct invloed op. Denk aan de verhuizing van de voetbalvelden van De Omloop om ruimte te maken voor woningbouw en de ontwikkelingen bij het Antes-terrein.”

En wat speelt er nog meer? 
Andere thema’s zijn de energietransitie, de Omgevingsvisie, windmolens, veiligheid en de ontwikkeling van het Buijtenland van Rhoon.”

Hoe weet de kiezer welke partij bij hem of haar past? 
Iedereen kan naar de leden van de politieke partijen toe stappen in Albrandswaard. Juist het lokale maakt dat zij benaderbaar zijn. Daarnaast is in februari volgend jaar ook het Kieskompas weer beschikbaar, dat als stemhulp kan dienen. Hier kan iedereen aangeven wat hij of zij belangrijk vindt naar aanleiding van stellingen.”
Wat vindt u belangrijk?
,,Ik vind het belangrijk dat inwoners hun mening kunnen geven. Besluiten nemen is niet altijd gemakkelijk, want niet iedereen heeft dezelfde mening. Tegelijkertijd is dat ook de uitdaging: naar inwoners luisteren, belangen wegen en dan besluiten nemen. Door naar de stembus te gaan, kan iedereen zijn stem laten weerklinken in de gemeenteraad. Lokale politiek raakt de inwoners direct. Door te stemmen kunt u echt een verschil maken. Want de gemeenteraad is er voor u.”

Op 16 maart zijn de lokale verkiezingen.