Containers blijven een veel gebruikte verstopplek bij de smokkel van drugs.
Containers blijven een veel gebruikte verstopplek bij de smokkel van drugs. Foto:

HARC-team vindt 72.808 kilo cocaïne

REGIO - In 2021 heeft het Hit and Run Cargo-team (HARC), een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en Openbaar Ministerie in Rotterdam, in totaal 72.808 kilo cocaïne onderschept.
Op basis van de inbeslaggenomen partijen drugs is het HARC-team in totaal 194 keer een onderzoek gestart. Dit leverde 62 aanhoudingen op. De straatwaarde van de in beslag genomen cocaïne is ruim 5 miljard euro. In de Rotterdamse haven werd 70.571 kilo cocaïne gevonden. 74% meer dan in 2020. Het HARC-team leverde ook elders bijstand, zo werd er nog 2156 kilo cocaïne in beslag genomen.
Het HARC-team onderschepte ook andere soorten drugs. Zo werd er 1.000 kilo DMT in beslag genomen en dat samenwerken met (internationale) partners loont, bleek in februari. Toen trof het HARC-team in samenwerking met de Britse National Crime Agency (NCA) ruim 1500 kilo heroïne aan in een container. Dit was de grootste onderschepping van heroïne ooit in Nederland.
De grootste cocaïne vondst werd gedaan in december. Toen troffen douaniers 4180 kilo aan in een container geladen met bananen.
Koelcontainers met bananen blijven populair als verstopplek, maar er werd ook een partij cocaïne gevonden in een geïmporteerde camper.