Ook EVA stelt vragen over afvalbeleid

ALBRANDSWAARD – ,,De afgelopen dagen hebben veel inwoners ons benaderd over het nieuwe afvalbeleid”, schrijft EVA aan het college. Ze stellen vijf vragen in de brief.
,,De inwoners van Albrandswaard in een meerpersoonshuishouden betalen 65 euro meer dan inwoners uit Barendrecht. Voor een eenpersoonshuishouden is dit verschil ruim 106 euro. Het idee was ook dat als inwoners uit Albrandswaard minder restafval aanbieden en dus minder vaak een kliko aanbieden om te legen, dit ook reëel financieel beloond zou worden. Drie euro per keer (is hooguit 36 euro per maand als je eens in de maand de bak leegt) is wel een hele lage prikkel.”


EVA wil ook weten of er inmiddels onderzoek is gedaan naar het afsluiten van de kliko zodat anderen er geen afval bij kunnen gooien waardoor de klep openblijft staan en de kliko niet geleegd wordt. En als afsluiten geen optie is, wat zou dit probleem dan oplossen?

Ook stelt EVA dat er in andere gemeentes die dezelfde afvalmethode hanteren in Nederland, het plastic afval apart en gratis wordt ingezameld. Zij vragen dan ook aan het college om te onderzoeken of het plastic apart kan worden opgehaald. 

Oude medicijnen naar
apotheek

REGIO - Spoel medicijnen in geen geval door de gootsteen of wc. Dat is slecht voor het milieu. Breng ze naar uw apotheek of naar de milieustraat.
De oproep om niet gebruikte medicijnen weer in te leveren bij de apotheek, komt van waterschap Hollandse Delta. Pijnstillers, antibiotica, hormonale zalfjes en andere medicatie kunnen verstorend werken op het leven van planten en dieren. Zo kan het gebeuren dat mannelijke vissen vrouwelijke eicellen gaan produceren. Verder is van sommige pijnstillers bekend dat zij het weefsel van vissen beschadigen.
Oude medicijnen inleveren kan bij de apotheek of het recyclestation van de gemeente.